fbpx
Сьогодні
16:14 26 Тра 2020

Депутати закликають Кабмін доопрацювати програму для підтримки креативних індустрій: За культуру боролись, на Кабмін напоролись

Члени Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики направили звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням доопрацювати державну програму стимулювання економіки для подолання наслідків пандемії, зокрема в частині підтримки культури та креативних індустрій.

Текст звернення оприлюднила заступниця голови фракції "СН" і член цього комітету Євгенія Кравчук.

Культурна сфера через COVID-19 опинилася на межі існування. Без державної підтримки креативним індустріям не вижити. Наш…

Posted by Yevheniya Kravchuk on Tuesday, May 26, 2020

«У цій програмі серед переліку секторів економіки взагалі не відображені сфери культури, креативних індустрій та туризму — все це згадується лише у розрізі «сфери послуг». Більше того, до культурної галузі чомусь вжито фразу «не потребує додаткового фінансування». Хоча задумана нами грантова система державної підтримки якраз потребуватиме додаткового фінансування із загального фонду держбюджету України — і на 2020 рік, і на наступні роки», — зазначила депутатка.

За її словами, досі немає чіткого механізму для реалізації проєктів, що претендують на підтримку — зокрема, через Український культурний фонд, Український інститут книги, Держкіно, Держтуризм, Держкомтелерадіо.

«Ми переконані, що уряд України стане на захист інтересів креативної спільноти й виправить зазначені недоліки. Конкретні пропозиції ми виклали в депутатському зверненні, яке підписали члени комітету від різних фракцій і груп», – додала депутатка.

Голова комітету з гуманітарної та інформполітики, нардеп "СН" Олександр Ткаченко написав у своєму телеграм-каналі: "За культуру боролись, на Кабмін напоролись…

Кілька тижнів ми билися, щоб фінансування сфери культури не урізали так кардинально. І бюджет відстояли!

Здавалося б, перемога! І культура побачить ці гроші вже в цій половині року. Але не тут-то було. Заплановані на фінансування культури гроші Кабмін просто не віддає. У кращому випадку, обіцяють до кінця року.

А це означає, що переважна (!) більшість програм Держкіно, УКФ, інституту книги – просто не може бути реалізована. Як і додатковий пакет допомоги креативним індустрій і сфері культури. 1,8 млрд допомоги, щоб вони могли пережити наслідки карантину, просто зникли.

Всім комітетом пишемо чергового листа на ім'я премьера".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: