fbpx
Сьогодні
Розбір 10:02 25 Тра 2020

Децентралізація і коронавірус: як ОТГ проходять випробування епідемією

Чи змогли громади в регіонах вчасно відреагувати на непередбачувані обставини та переформувати місцеві бюджети? І що робити, якщо коштів не вистачає?

П'ять років тому в Україні почалася реформа децентралізації. З 2016 року утворилось 1050 територіальних громад, доходи місцевих бюджетів зросли майже у 4 рази — від 68,6 млн до 267 млн гривень, а регіональні та місцеві ради змогли реалізувати десятки проектів у всіх областях України. Сприяла розвитку місцевих громад в цьому програма технічної допомоги — "U-Lead з Європою". Чи дієвою виявилась реформа децентралізації системи охорони здоров'я на практиці в умовах епідемії, перевірила "Рубрика".

Як громади справляються з управлінням місцевими бюджетами?

Можливість самостійно розпоряджатися коштами та "переформувати" бюджет дозволила оперативно вирішити питання нестачі грошей в місцевих бюджетах для закупівлі апаратів ШВЛ, та засобів індивідуального захисту. Так, в Чуднівській ОТГ Житомирської області кошти, що передбачалися на придбання автомобіля для міської ради в сумі 520 тис. грн., було спрямовано на медичні заклади міста для придбання масок та захисних костюмів, обладнання, а також на проведення профілактичних та протиепідемічних заходів. 

Ковельське територіальне медичне об'єднання (МТМО) виділило кошти з резервного фонду місцевого бюджету. Понад 1 млн. грн. було витрачено на  ще один апарат ШВЛ та медикаменти, дезінфікуючі препарати, засоби індивідуального захисту, тести та інші необхідні матеріали для надання меддопомоги хворим, які відповідають випадку 2019-nCoV.

Рішення про внесення змін до видатків бюджету було прийнято у Новобузькій ОТГ Миколаївської області, в місті Сміла Черкаської області, у Кривому Розі. Влада Кам'янець-Подільського а заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції виділила понад 1,5 млн. грн.

Тяжче за все зараз доводиться лікарням Чернівецької області, яка лідирує за кількістю хворих на коронавірус пацієнтів. Чернівецький міський голова Олексій Каспрук підписав розпорядження про додаткове стимулювання медиків, які борються із коронавірусом. Такі працівники мають отримати доплати: лікарі — 15 тис. грн, середній медичний персонал — 10 тис. грн, а молодший медичний персонал — 7 тис. грн. Окрім цього, медикам Чернівців допомагає Вінницька громада. За розпорядженням Вінницького міського голови Сергія Моргунова, місцеві лікарні отримали близько 1000 комбінезонів, 500 щитків та захисні маски.

медична реформа і децентралізація

Що робити, коли грошей у бюджеті громади не вистачає?

Як показав досвід, місцеві громади у протидії поширенню коронавірусу проявили дуже корисну властивістьвміння пристосовуватись до реалій. Тобто, навіть у тому разі, коли місцева влада не мала можливості виділити достатні кошти для забезпечення лікарів засобами індивідуального захисту, або надати допомогу соціально-незахищеним верствам населення, громади знаходили альтернативні шляхи для подолання таких проблем: залучались волонтери, активісти та місцевий бізнес. 

Прикладом стала Гніздичівська організована територіальна громада (ОТГ) на Львівщині, де було організовано пункти збору продуктів тривалого зберігання, медичних засобів і засобів особистої гігієни для формування пакетів допомоги першої необхідності з метою забезпечення ними жителів громади, які опинилися в кризовій ситуації. 

В окремих випадках до вирішення питань нестачі матеріалів, масок чи будь-яких інших необхідних наразі ресурсів, підключився місцевий бізнес. У Волинській області боротьбі з коронавірусом медиків підтримує Центр тривимірних технологій. Із початком карантину підприємство перепрофілювалося і замість рекламного друку виготовляє 3D-клапани до апаратів ШВЛ, каркаси для захисних масок та багаторазові щитки для медпрацівників. 

А от на Чернігівщині місцева влада у співпраці з освітянами організували пошиття масок для медиків на базі  Чернігівського училища побутового обслуговування. До процесу долучилися майстри виробничого навчання училища, яким допомагають вчителі праці з кількох чернігівських шкіл.

Такі дії не тільки допомогли місцевому населенню, а й продемонстрували, що українське суспільство здатно до самоорганізації та взаємопідтримки.

Чи можуть громади самостійно організувати тестування на коронавірус?

Стандартом діагностики є ПЛР-тест, та чи можуть територіальні громади самостійно проводити їх у місцевих лікарнях? На жаль, ні. 

Це дослідження здійснюється централізовано, бо потребує спеціально навчених фахівців. В Україні його проводять обласні лабораторні центри або лабораторії, визначені ОДА. Просто так купити апарат в лікарню та запустити діагностику, не маючи фахівців, не можна. Держава закуповує тест-системи для ліцензованих лабораторій, а лікарі лише направляють туди відібрані матеріали. Районні лікарні можуть здійснювати забір цього матеріалу для лабораторій.

Місцеве самоврядування може закупити витратні матеріали та створити умови для забору матеріалу. Зокрема, якщо лікарня матиме спеціальні пробірки/аплікатори для забору матеріалу, то дослідження будуть ініційовані. Окрім цього, місцева влада може організувати транспорт для доставки зібраних матеріалів. Ці дії потребують певного фінансування, тож незважаючи на відсутність можливості проводити тестування у місцевих лікарнях, громади можуть самостійно ініціювати цей процес.

3146

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: