fbpx
Сьогодні
21:44 03 Кві 2020

Голова комітету Ради заявив, що економічна криза не зупинить ринок землі

Економічна криза не зупинить ринок землі, а введення обмежень на цьому ринку "проти спекулянтів" призведе до того, що тим, хто має земельні паї, доведеться продавати їх за низькою ціною.

Про це заявив Микола Сольський, народний депутат України (фракція «Слуга Народу»), голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, передає LB.ua.

"Пайовики хочуть дорожче продати землю й тільки конкуренція дасть їм такі можливості. Усі ці балачки: «не дамо спекулянтам», зведуться до одного, вони продадуть за копійки. Якщо не буде конкуренції", – вважає голова земельного комітету Ради.

З іншого боку, він зазначив, що ті фермери, які дійсно працюють на землі, не матимуть проблем із купівлею.

"Щодо фермерів – усі договори оренди як діяли, так і діють. Здебільшого на десятки років у країні договір оренди буде основним інструментом для фермерів – великих, малих, середніх підприємців. Це буде основним інструментом, пов'язаним із використанням землі. Саме орендарі мають право першочергового викупу на землю, а саме вони будуть основними гравцями на первинному ринку. Так є і в інших країнах. І нічого дискомфортного для 99 % тих фермерів, які нормально хазяйнують і з ринком землі й без ринку землі.

Зможе чи не зможе фермер викупити землю пов'язано з тим, як він займається господарством, чи заробляє він чи не заробляє, чи вчиться він чи не вчиться, чи вкладає він у техніку чи в третій Ленд Крузер за два роки. Критичної ситуації щодо викупу землі в нього не було і не буде. Незалежно від того, є закон про землю чи нема закону про землю, ринок існує. І цього року він купляв землю, і зараз цієї секунди якийсь фермер купляє землю, і минулого, і позаминулого він купляв. Називав цей договір емфітевзисом, підписував його і вважав, що він купив землю. Але дітям передати не міг, заставити не міг і так далі", – зазначив Микола Сольський.

На його думку, теперішня економічна криза не вплине на ринок землі.

"Незалежно від кризи – вона не зупинить ринок землі. Ми могли не прийняти цей закон, було би 20 криз, але люди би продавали землю. Вони б називали це по-іншому. Ні я, ні ви, ні Верховна Рада. Мертві поприходять – вони не зупинять це. Основне завдання: замість сірого зробити білий (ринок землі)", – констатував голова земельного комітету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: