fbpx
Сьогодні
21:34 27 Бер 2020

Кравчук детально пояснила, хто був та про що говорили на засіданні фракції "Слуга народу"

Фото censor.net

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук детально пояснила, хто був та про що говорили на засіданні фракції "Слуга народу".

Про це вона написала у Facebook.

"Сьогодні у нас було засідання фракції за участі Президента, Голови ВР і прем'єр-міністра. Обговорювали що відбувається, як потрібно діяти і після сьогоднішньої зустрічі у нас є серйозні приводи для оптимізму.

Почнемо з того, що жодна країна світу не була готова до пандемії коронавірусу. Проблеми зараз і у бідних, і у багатих. Постраждають усі – хтось більше, хтось менше. Бо простих рішень ні в кого немає і не буде.

Але є ті, хто вважає, що простим рішенням для України може бути дефолт. І це величезна помилка. Бо криза пройде за 2-3 місяці і ми зможемо відновити зростання. А дефолт відкине нас років на 10 назад. У фракції це добре розуміють і такий варіант навіть не розглядається", – написала вона.

Кравчук зазначила, що  на порядку денному – напрацювання сценарію, який дозволить протриматися цих 2-3 місяці, допомогти найбільш незахищеним, зменшити удар для економіки і після епідемії – відновити економічне зростання.

За  її словами, власних ресурсів для цього недостатньо. Тому потрібна фінансова підтримка від тих, хто її може надати на зрозумілих умовах.

"У нашому випадку – це МВФ і Світовий Банк, у яких є певні умови, про які всі знають. Але Президент запропонував компроміс, який погодили наші партнери і який на фракції зустріли оплесками.

А саме – ринок землі запроповано ухвалити в наступних параметрах:

– Він вступить в дію з 1 липня 2021. Тобто, коли посткоронавірусна паніка спаде і всі повернуться до нормального життя;
– Перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів у одні руки.
– Після цього – наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів в одні руки.
– Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть (принаймні перші два роки мінімум).
– Продаж іноземцям – як і було вирішено раніше – після референдуму.

Це умови, які приймають міжнародні кредитори. Це означає, що ніякі "роштильди", якими лякали людей, не збиралися і не збираються скуповувати нашу землю. Це означає, що так само ніхто не збирався її розпродавати. Від нас ніхто не хоче забрати наше багатство, світ чекає від нас сигналів про нашу готовність втілювати реформи і боротися з сірими ринками", – каже Кравчук.

За її словами, парламент налаштований прийняти урядовий закон про банки. Він теж потрібен для отримання допомоги. Очікується, що ми зможемо отримати її уже в квітні.

Коли ми плануємо зібратися на позачергове засідання?

Найближчим часом. Все залежить від того, як швидко працюватимуть комітети. Їм на все потрібно день-два. Найбільш реалістичний сценарій – у понеділок.

Як ми будемо працювати?

Так, щоб це було максимально безпечно. Є два варіанти – в залі, але швидко, або на вулиці, але трохи довше. Чому так? На вулиці немає електронної системи голосування, голосувати потрібно руками і залучати лічильну комісію. Фракція загалом схиляється до варіанту роботи в сесійній залі – з додатковими засобами захисти (окуляри, маски і рукавички).

Які ще питання можуть бути на порядку денному?

Пакет антикризових заходів – депутатський законопроект, який зараз фіналізується у комітеті з питань економічного розвитку (економічні стимули, податкове послаблення для бізнесу і соціальна підтримка для незахищених громадян), законопроект про медичні «офлейбли», посилення відповідальності спекулянтів у сфері продажу медичних засобів, і не виключено – кадрові питання, про які повідомимо трохи згодом.

Також робоча група парламенту і КМУ дорпрацьовує урядові законопроекти про створення Стабілізаційного фонду і пропозицію щодо секвестру бюджету. В тому вигляді, в якому Мінфін вніс першу пропозицію, секвестр не буде проводитись.

Тому, хочу наголосити, що приводи для оптимізму є. Криза пройде і країна повернеться до нормального життя. Потрібно просто пережити цей час, до якого ніхто в світі не був готовий.

Зазначимо, Зеленський наполягає на підготовці законопроекту про дистанційну роботу Ради.

Також Зеленський заявив, що Україна повинна отримати від МВФ 8 млрд доларів.

За словами глави держави, позачергове засідання Ради планується на понеділок, 30 березня.

Раніше Стефанчук розповів "план Б" на випадок, якщо Рада не зможе зібратися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: