fbpx
Сьогодні
13:21 16 Жов 2019

Заступник генпрокурора каже, що справи Майдану перейдуть до ДБР і НАБУ

Справи про розстріли на Майдані з Управління спецрозслідувань Генпрокуратури перейдуть за підслідністю до Державного бюро розслідувань, а справи про економічні злочини стосовно колишніх високопосадовців – до Національного антикорупційного бюро.

Про це сказав перший заступник генпрокурора Віталій Касько в інтерв'ю"Укрінформу".

"У нас справи Майдану – це таке збиране поняття. У моєму розумінні справи Майдану – це застосування летальної зброї і жорстокого поводження з мирними протестувальниками. Ця категорія злочинів підслідна ДБР. Але в Управлінні спецрозслідувань справи Майдану трохи інакше розглядають. Туди включають і купу економічних справ стосовно колишніх високопосадовців. Ці справи мають перейти в НАБУ".

За словами заступника Рябошапки, цей процес уже пішов, є графік передачі проваджень, вони ревізуються і направляються за підслідністю.

Стосовно справ Майдану у вузькому розумінні, то є домовленість з керівництвом ДБР про створення у цьому відомстві спеціального підрозділу, куди буде запропоновано перейти без конкурсу слідчим Управління спецрозслідувань. У свою чергу у Генеральній прокуратурі мають створити спеціальний департамент з процесуального керівництва за справами Майдану.

Працівники Управління спецрозслідувань зараз визначаються, чи вони підуть здійснювати процесуальне керівництво за цими справами, чи вони будуть дорозслідувати ці справи в ДБР.

Касько пояснює, що українська Конституція і Кримінальний процесуальний кодекс передбачають позбавлення прокуратури функції слідства. Після 20 листопада 2019 року у прокуратури залишиться лише процесуальне керівництво.

"Слідчих у прокуратурі бути не повинно вже давно. Прокуратура постійно відтягувала цей процес, прибігала в парламент, розказувала про те, що все пропаде, все завалиться, все вмре, треба терміново ще на рік продовжити повноваження слідства і так відбувалося декілька років поспіль. Ми поставили на цьому крапку. Хтось мав це зробити. Відповідно до 20 листопада всі кримінальні провадження, які розслідувалися в прокуратурі, передадуть за підслідністю до Нацполіції, ДБР, НАБУ і СБУ".

19 лютого 2019 року напередодні річниці розстрілів у центрі Києва моніторингова місія ООН з прав людини в Україні констатувала, що за 5 років після протестів на Майдані досягнуто лише обмежений прогрес у розслідуванні вбивств і насильницьких смертей 98 осіб.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: