fbpx
Сьогодні
09:44 23 Сер 2019

День пам'яті жертв сталінізму та нацизму: 80 років із моменту підписання пакту Молотова-Ріббентропа

80 років тому у Москві було підписано сумнозвісний Таємний протокол, яким країни Східної Європи були розділені на сфери німецьких і радянських інтересів.

На цій даті сьогодні акцентують в Українському інституті національної пам'яті.

23 серпня 1939 року у Москві було підписано Договір про ненапад між Німеччиною та Радянським Союзом, відомий як пакт Молотова – Ріббентропа. Хоча під цим документом стоять підписи міністрів закордонних справ СРСР та Німеччини, фактично це була домовленість керівників держав, а тому його у багатьох країнах називають пактом Гітлера-Сталіна.

Цей документ зафіксував змову між двома найбільшими тоталітарними режимами історії та відкрив дорогу до розв'язання найкривавішого конфлікту у світовій історії.

Поруч із ним уклали таємний додатковий протокол, яким встановлювалося розмежування країн Центрально-Східної Європи на сфери німецьких та радянських інтересів. Цей додаток грубо порушував суверенітет і територіальну цілісність низки незалежних держав, а також систему міжнародних угод.

Пакт з його таємним протоколом відкрив шлях Німеччині до воєнної агресії проти Польщі та розв'язання Другої світової війни. По суті ж не лише Німеччина, а й СРСР ініціювали швидкий поділ Польщі й світову війну, бо гарантами безпеки цієї держави виступали Британія та Франція. Саме тому його кваліфікують як злочин проти миру та людяності.

Радянська сфера охоплювала Естонію, Латвію, Фінляндію, Бессарабію та східну частину польської держави (на схід від річок Нарва, Вісла, Сян).

За тиждень після укладання договору – 1 вересня 1939 р. – Німеччина вторглася у Польщу, а 17 вересня 1939 р. на територію Польщі зі сходу увійшли радянські війська (т.з. "визвольний похід РСЧА у Західній Україні та Західній Білорусії").

Європейській парламент своєю Декларацією від 23 вересня 2008 року засудив Пакт Гітлера-Сталіна як такий, що розділив Європу на дві сфери інтересів за допомогою секретних додаткових протоколів, і такий, що спричинив масові депортації, убивства й поневолення, які мали місце у зв'язку з актами агресії сталінізму й нацизму і підпадають під категорію військових злочинів і злочинів проти людяності.

Довгий час радянська історія замовчувала сам факт існування такого договору, і лиш 1 червня у Росії було оприлюднено радянські оригінали пакту Молотова-Ріббентропа.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: