fbpx
Сьогодні
19:25 16 Лип 2024

Україна отримала від США машини для розмінування та обладнання на понад $5,8 млн

English version here

Фото: Міністерство економіки України

Перший заступник Міністра економіки України Олексій Соболев зазначає, що гуманітарне розмінування – основа для відновлення країни. Про відбудову можна говорити лише тоді, коли люди зможуть безпечно ходити по своїй землі, очищеній від мін та інших вибухонебезпечних предметів.

"Саме тому гуманітарне розмінування є одним із пріоритетів Плану дій Уряду та ключовим пунктом Стратегії протимінної діяльності України. Перед нами величезний виклик, і підвищення наших спроможностей в розмінуванні, в тому числі завдяки допомозі наших партнерів, дасть змогу швидше очистити наші землі. Ми вітаємо те, що частину обладнання партнери закупили в українських виробників, бо це вже зараз допомагає українській економіці розвиватися», – сказав Соболев.

Окрім техніки та обладнання, Tetra Tech передає Державній спеціальній службі транспорту також комплект індивідуального захисту для саперів, які працюватимуть із машинами для розмінування. Фахівці ДССТ, які працюватимуть з машинами для розмінування, пройшли навчання в школі Tetra Tech, яка працює в Україні.

Частина обладнання, яке закупили партнери, зроблене в Україні. Зокрема, це:

  • засоби індивідуального захисту,
  • лафети для перевезення машин для розмінування,
  • бронювання екскаваторів.

Це частина зусиль Міністерства економіки в рамках ініціативи «Зроблено в Україні».

«Ми сьогодні передаємо обладнання на майже 6 мільйонів доларів, що допоможе Державній службі спеціального транспорту ще швидше розміновувати територію. Загалом США вже передали Україні допомоги в сфері гуманітарного розмінування на 180 мільйонів доларів і це найбільша допомога, яку США надавали іншим країнам на протимінну діяльність», – заявила пані Посол США в Україні Бріджит Брінк.

Сполучені Штати є ключовим партнером України за напрямком протимінної діяльності. Обсяг фінансування ними проектів в сфері ПМД з початку повномасштабного вторгнення складає понад 210 мільйонів доларів США. Йдеться як про вже виконані проекти, так і ті, що тільки будуть реалізовані. Більша частина коштів, виділених США, направлена на нарощування потенціалу України в протимінній діяльності.

«Компанія Tetra Tech не лише допомагає Україні технікою, але й активно навчає наших фахівців. На сьогодні вже як мінімум у восьмому навчальному центрі підготовлено шість сотень спеціалістів, які отримали міжнародні сертифікати. Тому на техніці, яку передають нам партнери, працюватимуть добре навчені, підготовлені фахівці, що тільки прискорить розмінування наших земель», – розповів заступник Міністра оборони України Юрій Джигир.

Нагадаємо, що координує питання гуманітарного розмінування Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко. Міністерство економіки України забезпечує взаємодію центральних органів виконавчої влади з питань протимінної діяльності в частині гуманітарного розмінування.

 Довідково

GCS-100 – дистанційно керована легка машина для розмінування, яка може ефективно розчищати територію від протипіхотних мін навіть у важкодоступних місцях. Має три типи насадок: культиватор, який дозволяє здійснювати підготовку ґрунту на глибину до 20 см, робочий орган молоткового типу для розмінування та стріла-маніпулятор, завдяки якій можна вилучати не розірвані касетні снаряди, ракети тощо. В день здатна очищати до 5000 кв. м території.

Державна спеціальна служба транспорту станом на 16 липня обстежила понад 115 тисяч гектарів території та знищила понад 178 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: