Орбан у своєму листі до ЄС пропонував відновити дипломатичні відносини з рф

Після своєї "миротворчої місії" прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан написав листа очільнику Європейської Ради Шарлю Мішелю, де зокрема, пропонує поновити дипломатичні відносини з росією.

Про це пише німецький таблоїд Bild, який має доступ до цього листа, передає Рубрика.

Як повідомлялось, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан представив лідерам ЄС свій "мирний план" щодо війни російської федерації проти України з цілями та термінами.

Лист займає півтори сторінки формату А4. У вступному слові Орбан пише, що подав узагальнену оцінку нещодавніх переговорів угорського прем'єра з лідерами України, росії, Китаю, Туреччини та кандидатом у президенти США Дональдом Трампом.

Так, Орбан вказує, що інтенсивність війни росії проти України "радикально посилиться найближчим часом".

Угорський політик закликає до:

  • переговорів з Китаєм про "мирну конференцію",
  • відновлення дипломатичних відносин з росією,
  • "політичного наступу" на Глобальний Південь, "повага якого втрачена через нашу позицію щодо війни в Україні".

Разом з цим, Орбан вказує, що у випадку перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у США, то він "не буде чекати до своєї інавгурації, а буде готовий негайно виступити в ролі мирного посередника". За словами угорського прем'єра, той "має для цього детальні та обґрунтовані плани".

Політик також попереджає, що перемога Трампа на виборах "дорого коштуватиме" ЄС.

"Я більш ніж переконаний, що в разі ймовірної перемоги президента Трампа фінансовий тягар між США та ЄС значно зміниться в невигідний для ЄС бік, коли мова йде про фінансову підтримку України", — написав Орбан.

Що відомо про "миротворчу місію" Орбана

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня приїздив до Києва на зустріч із президентом Володимиром Зеленським, де закликав його "зробити перерву, припинити вогонь і потім почати переговори".

Це була перша з 2010 року поїздка Орбана до України. Прем'єр приїхав наступного дня після того, як почався піврічний період головування Угорщини в Раді Європейського Союзу.

Після візиту до Києва Орбан вирушив з неанонсованим візитом до москви. А втім, в Україні та ЄС наголосили: він не має жодних повноважень проводити переговори від імені Євросоюзу чи України. У відповідь на критику Орбан і сам визнав, що не має мандата на "мирні переговори", але стверджував, що Будапешт "може бути гарним знаряддям миру" в руках інших.

Після візиту до України та рф Орбан вирушив до Китаю — давнього союзника росії, який не підтримує українську "формулу миру", а натомість просуває свою. Глава Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з Орбаном також казав про "швидке припинення вогню та політичне врегулювання" російсько-української війни, не зазначивши, чи передбачає це підтримку територіальної цілісності України.

А 9 липня, прем'єр-міністр Угорщини мав розмову із Реджепом Таїпом Ердоганом. Орбан закликав його підтримати "угорську миротворчу місію", зазначивши, що "Туреччина є єдиним наступником-посередником у конфлікті". Сам Ердоган під час зустрічі з главою росії володимиром путіним заявляв, що його країна також готова створити основу для угоди про припинення війни між москвою та Києвом.

Також прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся у Флориді з кандидатом у президенти Сполучених Штатів Дональдом Трампом, щоб обговорити "мирні ініціативи" щодо завершення війни в Україні.

Поїздки Орбана викликали різку критику з боку керівництва ЄС, оскільки не були узгоджені з Брюсселем. До того ж, він не мав повноважень виступати від імені всього блоку.

У відповідь на дії Орбана шість країн ЄС заявили про намір бойкотувати засідання Ради під час угорського головування. Крім того, міністри закордонних справ країн ЄС планують проігнорувати саміт у Будапешті, запланований на серпень.

Свіжі дописи

  • Новини

Медична евакуація: понад 5 000 українців отримали лікування за кордоном завдяки співпраці МОЗ та міжнародних партнерів

Від початку повномасштабної війни в Україні відбувається медична евакуація   за кордон постраждалих українців, які потребують лікування… Читати більше

Friday August 23rd, 2024
  • Новини

Дві українські книги увійшли до шорт листа літературної премії Пітерсона

До короткого списку номінантів на літературну премію Пітерсона ввійшли одразу дві книги видавництва Ukraїner –… Читати більше

Friday August 23rd, 2024
  • Новини

Латвія вже передала Україні 3000 безпілотників у межах коаліції дронів. Але будуть іще постачання

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що всього для України вже надали 3000 дронів в межах… Читати більше

Friday August 23rd, 2024
  • Новини

Байден провів розмову із Зеленським та оголосив про новий пакет допомоги Україні

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги для України. Про це заявив президент… Читати більше

Friday August 23rd, 2024
  • Новини

Розвідка Британії озвучила чисельність залишків “вагнерівців” у річницю загибелі Пригожина

Чисельність гурту "Вагнера" за останній рік скоротилася вдесятеро. Залишки знаходяться в Білорусі та в Африці.… Читати більше

Friday August 23rd, 2024
  • Новини

МЗС Індії: Україна має сама вирішувати чи буде росія присутня на другому Саміті миру

Україна сама ухвалює рішення про те, чи варто запрошувати Російську Федерацію на повторний Саміт миру.… Читати більше

Friday August 23rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.