fbpx
Сьогодні
22:19 15 Лип 2024

Україна та Молдова обговорили очікування та плани у контексті наступного етапу переговорного процесу про вступ до ЄС

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела консультації з молдовською делегацією на чолі з Віце-прем'єр-міністром з питань євроінтеграції Крістіною Герасімов, яка прибула з робочим візитом до Києва.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Службу Віце-прем'єр-міністра України.

«Це важлива і своєчасна дискусія для обох наших країн, з огляду на проведені у червні міжурядові конференції у Люксембурзі, де Україна та Молдова розпочали переговори про вступ до Європейського Союзу. Тепер важливо спланувати та скоординувати наші наступні кроки. На обох наших країнах лежить величезна відповідальність за збереження високої динаміки процесу розширення ЄС; ми розуміємо, наскільки важливо для наших країн не збавляти темп внутрішніх трансформацій, процесу адаптації національного законодавства до права ЄС. Попереду багато роботи, як у Брюсселі, так і в наших столицях», – сказала Віце-прем'єр-міністр Ольга Стефанішина, зазначивши, що обидві країни ставлять перед собою амбітні цілі та графіки у рамках перегорнено процесу. 

Зі свого боку Віце-премʼєр-міністр Молдови привітала Україну з досягненнями на шляху європейської інтеграції, та висловила підтримку та солідарність з українським народом в умовах продовження повномасштабної війни.

Минулого тижня Україна та Молдова провели свої перші двосторонні зустрічі у рамках скринінгу Європейської Комісії, присвячені переговорному розділу 5 «Публічні закупівлі».

Сторони обговорили формат та підходи до підготовки двосторонніх зустрічей, поділилися власним досвідом щодо розбудови архітектури переговорного процесу та ухвалення законодавства. Зокрема, приділили окрему увагу процесу формування та роботи переговорних груп, залученню представників громадянського суспільства, бізнесу, а також парламентарів до процесу.

«Україна має дуже серйозний адміністративний потенціал, який ми розбудовуємо протягом всієї війни. Наші команди готові до роботи, Парламент очікує та готовий реалізовувати євроінтеграційний порядок денний. Крім того, в межах процесу вступу до ЄС ми маємо фінансовий інструмент ЄС для України Ukraine Facility, рішення про використання на користь України прибутку від заморожених російських активів. Всі ці процеси забезпечують фінансову стабільність України, але вони також вимагають внутрішніх трансформацій для підвищення стійкості та закладення фундаменту для розвитку. І євроінтеграційний процес є ключем до вирішення цієї задачі. Тому дуже важливо, щоб ми рухалися динамічно, і ми здатні це зробити», – зазначила Ольга Стефанішина.  

Окремим питанням став обмін досвідом та розвиток співпраці з іншими країнами пакета розширення ЄС – країнами Західних Балкан.

Віце-премʼєр-міністр Крістіна Герасімов підтримала важливість розвитку подальшої співпраці на технічному рівні між країнами-кандидатами. Вона зазначила, що вже цього тижня у Кишиневі відбудуться сесії з обміну досвідом та експертизою за участі країн Західних Балкан.

Учасники зустрічі домовилися спільно опрацювати ініціативи щодо розбудови контактів між країнами-кандидатами для взаємовигідного об'єднання зусиль на шляху до спільної мети – вступ до ЄС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: