fbpx
Сьогодні
20:27 15 Лип 2024

Литва припиняє безоплатне навчання для студентів з України

Уряд Литви більше не покриватиме витрати на навчання для українських біженців, але деякі університети та коледжі залишать безоплатне навчання для студентів.

Про це пише LRT, цитує Рубрика.

Після початку повномасштабної війни українські біженці в Литві змогли навчатися у вищих навчальних закладах країни безоплатно. З вересня цього року це не буде доступно для нових студентів, однак ті, хто вступив раніше, все ж зможуть закінчити навчання без сплати.

«Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і на цей час немає потреби переводити навчання в інше місце», — кажуть у Міністерстві освіти.

Так, із цього року українці, що здобули середню освіту й склали випускні іспити в Литві, підпорядковуватимуться загальним правилам вступу, як і громадяни Литви, та зможуть претендувати на бюджетні місця в державних університетах і коледжах.

Що пропонують університети та коледжі?

Деякі заклади вищої освіти продовжать надавати підтримку. Йдеться про Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет імені Гедиміна та Університет Вітовта Великого (VDU), які вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Цьогоріч Вільнюський коледж вирішив повністю профінансувати навчання українців, а також за можливості надати безоплатні гуртожитки та стипендії. На таких умовах заклад готовий прийняти 25 студентів.

Водночас Вільнюський технічний університет планує покривати 40% вартості навчання громадян України, а VDU зможе надавати часткові стипендії для покриття витрат на навчання і частково відшкодовувати плату за гуртожиток.

А от Вільнюський університет обіцяє запропонувати щомісячні гранти розміром 300 євро та безплатне проживання в гуртожитках.

Поки що не зрозуміло, скільки українських студентів приймуть ці навчальні заклади. Вступ триває, однак VDU та Вільнюський коледж кажуть, що цьогоріч вони отримали більше заявок від українців, ніж у 2022-2023 роках.

Про українських студентів у Литві

Нині близько 1100 українців навчаються у 17 литовських вищих навчальних закладах. Найпопулярнішими спеціальностями серед цих студентів є бізнес-адміністрування, інформаційні технології, системи штучного інтелекту, архітектура, інженерія та комунікації.

З початку повномасштабної війни литовський уряд пропонує їм щомісячні гранти розміром 300 євро та покриває 60% вартості навчання на бакалаврських програмах, решту — фінансують університети чи коледжі. Для аспірантів уряд покриває повну вартість навчання.

Міністерство освіти країни виділило понад 11 мільйонів євро на підтримку українських студентів у 2022-2024 роках.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: