Сімʼя звільненого з полону рф Нарімана Джеляла покинула окупований Крим, – Чубаров

Родина першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, якого нещодавно звільнили з російського полону, покинула тимчасово захоплений Крим та прямує до української столиці.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також сам Джелял у коментарі "Суспільному", передає Рубрика.

Колишній політвʼязень, його дружина Левіза та четверо дітей мають зустрітися вже сьогодні ввечері, 5 липня. Чубаров наголосив:

"Відповідно всі заходи, які ми були змушені вжити з метою безпеки членів сім'ї Нарімана, залишилися позаду".

Окрім того, від завтра Наріман планує особисто зв'язатися з тими журналістами, які направили йому в ці дні запити на спілкування.

Нагадаємо, Україна 28 червня змогла повернути додому з російського полону 10 цивільних, серед них був і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Чуттєве відео про повернення наших громадян показав Глава держави у соцмережах.

А 29 червня Володимир Зеленський зустрівся із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріманом Джелялом, якого напередодні вдалося звільнити з російського полону.

Довідка

У вересні 2022 року так званий Верховний суд окупованого Криму оголосив вирок заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялу, а також активістам Азізу й Асану Ахтемовим. Окупаційна влада звинувачує їх у підриві газопроводу в селі Перевальне.

Зокрема, "суд" призначив Джелялу 17 років ув'язнення зі штрафом у 700 тисяч рублів та обмеження свободи терміном 1,5 року після звільнення. Кримські татари свою вину не визнають. Вони наголошують, що справу сфабрикували, а щодо них застосовували тортури.

А в жовтні 2023 року Джеляла разом з Азізом Ахметовим незаконно етапували до Сибіру.

Нагадаємо, за рік до того — у вересні 2021-го — російські силовики в окупованому Криму обшукали будинки й арештували Азіза та Асана Ахтемових, Нарімана Джеляла, а також Ельдара Одаманова та Шевкета Усеїнова.

Серед усіх затриманих Джелялу посилили обвинувачення: його перекваліфікували в диверсію у складі організованої групи. Також його обвинувачували в незаконній купівлі, передачі та зберіганні вибухових речовин у складі організованої групи.

Українська прокуратура Криму відкрила кримінальні справи через обшуки та затримання Джеляла про порушення недоторканності житла та незаконне позбавлення волі.

Пошейрити
Опубліковано автором
Onischenko Elena
Теги: Військовополонені Крим Кримські татари

Свіжі дописи

  • Новини

Кулеба закликав партнерів якнайшвидше надати додаткові ППО, “Патріоти” та боєприпаси для України на тлі російської атаки

Міністерство закордонних справ України закликало союзників якнайшвидше ухвалити рішення про передання Силам оборони додаткових систем… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Під час сьогоднішньої ракетної атаки у Києві на станціях метро переховувалися 32 тисячі людей, із яких майже 2 200 – діти

Під час ранкової атаки російської армії 32 тис людей укривалися від обстрілів на станціях столичного… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Зеленський: У Польщі сформують новий добровольчий підрозділ з українців, які перебувають на території країн ЄС

Польща та Україна продовжать співпрацю з питань підготовки особового складу Сил безпеки й оборони. Буде… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Унаслідок ракетної атаки росіян по Україні загинула 31 людина, ще 140 — поранені, пошкоджено понад 50 цивільних об’єктів

В Україні внаслідок масованої російської атаки 8 липня загинула 31 людина, з них у Києві… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

На Житомирщині провели гастрономічний ярмарок, де зібрали гроші на автівки для групи ППО та на авто для фронту

У Олевську Житомирської області 5 липня організували гастрономічний ярмарок, на якому збирали гроші для військових.… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Зеленський заявив, що Україна ініціює надзвичайне засідання Радбезу ООН через ракетну атаку рф: загинули 28 людей, ще понад 100 – поранені

Україна ініціює надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН через сьогоднішню ракетну атаку росії по Україні, зокрема… Читати більше

Monday July 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.