fbpx
Сьогодні
16:58 05 Лип 2024

Сімʼя звільненого з полону рф Нарімана Джеляла покинула окупований Крим, - Чубаров

Родина першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, якого нещодавно звільнили з російського полону, покинула тимчасово захоплений Крим та прямує до української столиці.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також сам Джелял у коментарі "Суспільному", передає Рубрика.

Колишній політвʼязень, його дружина Левіза та четверо дітей мають зустрітися вже сьогодні ввечері, 5 липня. Чубаров наголосив:

"Відповідно всі заходи, які ми були змушені вжити з метою безпеки членів сім'ї Нарімана, залишилися позаду".

Окрім того, від завтра Наріман планує особисто зв'язатися з тими журналістами, які направили йому в ці дні запити на спілкування.

Нагадаємо, Україна 28 червня змогла повернути додому з російського полону 10 цивільних, серед них був і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Чуттєве відео про повернення наших громадян показав Глава держави у соцмережах.

А 29 червня Володимир Зеленський зустрівся із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріманом Джелялом, якого напередодні вдалося звільнити з російського полону.

Довідка

У вересні 2022 року так званий Верховний суд окупованого Криму оголосив вирок заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялу, а також активістам Азізу й Асану Ахтемовим. Окупаційна влада звинувачує їх у підриві газопроводу в селі Перевальне.

Зокрема, "суд" призначив Джелялу 17 років ув'язнення зі штрафом у 700 тисяч рублів та обмеження свободи терміном 1,5 року після звільнення. Кримські татари свою вину не визнають. Вони наголошують, що справу сфабрикували, а щодо них застосовували тортури.

А в жовтні 2023 року Джеляла разом з Азізом Ахметовим незаконно етапували до Сибіру.

Нагадаємо, за рік до того — у вересні 2021-го — російські силовики в окупованому Криму обшукали будинки й арештували Азіза та Асана Ахтемових, Нарімана Джеляла, а також Ельдара Одаманова та Шевкета Усеїнова.

Серед усіх затриманих Джелялу посилили обвинувачення: його перекваліфікували в диверсію у складі організованої групи. Також його обвинувачували в незаконній купівлі, передачі та зберіганні вибухових речовин у складі організованої групи.

Українська прокуратура Криму відкрила кримінальні справи через обшуки та затримання Джеляла про порушення недоторканності житла та незаконне позбавлення волі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: