fbpx
Сьогодні
12:22 05 Лип 2024

Орбан не отримував жодного мандату від Ради ЄС на візит до Москви, – Боррель

Фото: hungarytoday.hu

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сьогоднішній візит до Москви здійснює з власної ініціативи і не представляє Європейський Союз.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, повідомляє Рубрика.

«Візит прем'єр-міністра Віктора Орбана до Москви здійснюється виключно в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною і Росією… Прем'єр-міністр Орбан не отримував жодного мандату від Ради ЄС на цей візит до Москви. Позиція ЄС щодо агресивної війни Росії проти України відображена у багатьох висновках Європейської ради. Ця позиція виключає офіційні контакти між ЄС та президентом Путіним. Таким чином, прем'єр-міністр Угорщини у будь-якій формі не представляє ЄС», – наголосив Боррель.

Він підкреслив, що Угорщина головує в Раді ЄС до 31 грудня 2024 року і не здійснює зовнішнього представлення інтересів Європейського Союзу – це є відповідальністю президента Європейської ради та високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки.

«Також варто нагадати, що президент Путін звинувачений Міжнародним кримінальним судом і був виданий ордер на арешт за його роль у насильницькій депортації дітей з України до Росії», – додав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, раніше президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що країна, яка головує в Євросоюзі, не має повноважень взаємодіяти з Росією від імені ЄС.

За даними ЗМІ, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан здійснить у п'ятницю, 5 липня, візит до російської столиці Москви, лише через декілька днів після відвідання Києва.

Угорський лідер у Києві під час перемовин із президентом Володимиром Зеленським спробував просунути ідею невідкладного перемир'я, яка є у всіх проросійських "мирних планах", однак не став наполягати на ній.

Нагадаємо, лідер російської федерації володимир путін заявив, що має нові пропозиції щодо "мирного врегулювання" війни проти України. Зокрема, він вимагає відмови Києва від вступу в НАТО та визнання російськими деяких українських регіонів.

Своєю чергою Зеленський заявив, що на сьогодні можлива лише одна модель перемовин з російським президентом володимиром путіним. Для цього треба залучити посередників, котрі були залучені у створенні зернового коридору.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: