fbpx
Сьогодні
08:48 05 Лип 2024

Лейбористи офіційно перемогли на виборах у Британії: Сунак визнав поразку та привітав Стармера

Фото: REUTERS/Maja Smiejkowska

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак привітав лідера лейбористів Кіра Стармера з перемогою на дострокових парламентських виборах, які відбулися у Сполученому Королівстві у четвер, 4 липня. Підрахунок голосів завершили ще не у всіх виборчих округах, але лейбористи вже офіційно перемогли в 381 з них, що забезпечує їм комфортну більшість у 650-місцевій палаті.

Про це повідомляє ВВС, пише Рубрика.

Сунак у своїй промові після того, як стало відомо, що він зберіг своє місце в Річмонді у Йоркширі, сказав, що "лейбористи перемогли на цих виборах" і що він подзвонив Кіру Стармеру, щоб привітати його.

"Сьогодні передача влади з рук у руки пройде в мирній і впорядкованій манері, з доброю волею з усіх боків. Це має дати нам усім упевненість у стабільності та майбутньому нашої країни. Британський народ сьогодні виніс протверезний вердикт, багато чому потрібно навчитися… і я беру на себе відповідальність за поразку", — сказав Сунак.

Кір Стармер і міністр фінансів у тіньовому уряді Рейчел Рівз, якій пророкують другий за значущістю пост у майбутньому уряді, упевнено перемогли у своїх виборчих округах.

У короткій промові після оголошення результатів Стармер, зокрема, сказав:

"Зміни починаються просто тут, тому що це ваша демократія, ваша спільнота, ваше майбутнє. Ви проголосували. Тепер настав час нам виконувати обіцянки".

За поточними прогнозами, це буде найгірший результат консерваторів за кількістю місць в історії. Це також буде найвищий показник ліберал-демократів з 1923 року.

BBC також прогнозує, що явка виборців становитиме 60% по всій Великій Британії. Це буде друга найнижча явка на виборах у Британії з 1885 року. Нижчою була лише 59% у 2001 році.

Також повідомляється, що в новій Палаті громад буде рекордна кількість жінок.

"Наразі було проголосовано близько 242 жінок-депутатів – і підрахунок ще не закінчено. Це перевищує попередній історичний максимум у 220, який був встановлений у 2019 році", — пише ВВС.

Пізніше в п'ятницю Сунак, а потім Стармер вирушать у Букінгемський палац на аудієнцію до короля Чарльза III.

Велика Британія отримає свій перший лейбористський уряд після 14 років правління консерваторів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: