fbpx
Сьогодні
20:59 04 Лип 2024

Розмінування Чорного моря: з початку операції вже знищили шість мін

Фото: navi.ro

Туреччина, Болгарія та Румунія під час розмінування акваторії Чорного моря знищили шість мін та виявили багато уламків ракетного озброєння.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Maritime.bg.

Операція, яка на сьогодні проводиться у Чорному морі, не відбувалася з моменту завершення Другої світової війни, зазначив командир Військово-морських сил Болгарії, контрадмірал Кирило Михайлов.

"Це історична місія і винятково важливе завдання, яке ми продовжуємо виконувати щодня, щогодини від початку війни.

До цього кожна держава докладала зусиль самостійно, а тепер ми об'єднуємо наші зусилля і діятимемо разом задля усунення цієї загрози", підкреслив військовий.

Водночас капітан I рангу Тодор Богданов зауважив, що війна між Україною та росією призвела до наслідків, які безпосередньо стосуються не тільки дій ВМС держав, які мають вихід до Чорного моря. Окрім цього:

  • постраждали торгівля та економіка,
  • збільшилися ризики й загрози судноплавству в західній частині Чорного моря.

За його даними, за останні 2,5 року ВМС Болгарії отримали понад 60 сигналів від громадських, національних і партнерських організацій про побачені об'єкти, схожі на міни, в акваторіях і біля берегової лінії країни.

"На сьогодні в нашій акваторії виявлено та знищено 6 дрейфувальних мін, у значній частині виявлено уламки ракетної зброї, в іншій частині не виявлено небезпечних предметів", – сказав Богданов.

У виданні уточнили, що у спільній операції:

  • від Болгарії бере участь корабель-уловлювач мін "Струма",
  • від ВМС Румунії – протимінний корабель "Аксьонте",
  • від ВМС Туреччини – протимінний корабель "Акай" і корабель командування та управління "Капітан Гюнгюр Дормуш".

Нагадаємо, що оперативна група протимінних заходів у Чорному морі (MCM Black Sea) за участі Туреччини, Румунії та Болгарії запрацювала 1 липня.

Також, як повідомляла Рубрика, до розмінування Чорного моря Болгарія, Румунія та Туреччина хочуть залучити інші країни Північноатлантичного Альянсу.

Варто зазначити, зі слів речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука, глобальна операція з розмінування може тривати впродовж декількох років, адже навіть зараз вони стикаються зі зразками озброєння з Першої та Другої світових війн.

А розмінування торговельних шляхів триватиме три-пʼять місяців. Адже це дуже кропітка праця, яка потребує спеціальних тральників та обладнання, і Україні самій буде важко провести цю операцію.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: