В Україні планують заборонити обіг одноразових пластикових виробів: у чому рішення

В Україні планують заборонити виробництво, ввезення, введення в обіг та розповсюдження цілої низки одноразових пластикових виробів: зокрема, посуду, ватних паличок та соломинок для напоїв. 

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

У чому проблема?

За експертними оцінками, лише 10 – 15% одноразового пластику щорічно переробляється у всьому світі. При цьому у 2019 році у світі було викинуто 130 мільйонів тонн одноразового пластику. У Австралії на одну людину припало 59 кілограмів таких відходів,  у США – 53 кг, у Японії – 37, в Канаді – 34, в Італії – 23 кг.

Відтак ще у 2019 році Європейський Союз почав системно розв'язувати цю проблему та схвалив Директиву 2019/904 про зменшення впливу деякої пластикової продукції на довкілля.

В Україні пакетики, торбинки, пластикове пакування та коробочки теж знайшли своє місце практично в усіх сферах діяльності. Проте величезним недоліком пластику є його висока стійкість до біодеградації.

На сміттєзвалищах пластик може зберігатись десятиліттями, а під час спалювання пластику в повітря виділяються шкідливі для людини діоксини та інші продукти органічного розпаду.

Яке рішення?

Країни ЄС вже почали виконувати одну з вимог Директиви. А саме, відповідно до статті 6 держави-члени Євросоюзу мали вжити всіх заходів, щоб з 3 липня цього року відповідна пластикова продукція була представлена на європейських ринках виключно з прикріпленими кришками.

Таке рішення має гарантувати, що кришка потрапить на перероблювання разом з пляшкою, а не буде викинута окремо у смітник, або ще гірше  –  у ґрунти чи воду.

Ідучи європейським шляхом, Україна також впроваджує кращі європейські практики у боротьбі за чисте довкілля. 

Як це працює?

На цей час напрацьовується законопроєкт, який дозволить імплементувати Директиву 2019/904 та поступово обмежити обіг пластикової продукції одноразового використання на території України.

Зокрема, планується заборонити виробництво, ввезення, введення в обіг та розповсюдження такої продукції, як:

  • гігієнічні ватні палички з пластиковою основою;
  • місткості з пінополістиролу та пластикові місткості у формі блістерного паковання або лотків – для готових харчових продуктів, які споживаються на місці або беруться на винесення;
  • мішалки та соломинки для напоїв;
  • палички, що прикріплюються до повітряних куль;
  • шпажки;
  • одноразові виделки, ножі, ложки, тарілки тощо.

За останні роки Україна довела, що поділяє та відстоює європейські цінності й готова до реформ, щоб стати повноцінним членом Європейського Союзу. Відтак трансформація системи управління відходами в країні триває. 

Нагадаємо, що Європейський Союз заборонив продаж глітеру та гранульованого пластику через шкідливий вплив їх на навколишнє середовище.

Окрім того, у Кропивницькому на базі освітньо-культурного та волонтерського Гончаренко центру перетворюють пластик на допомогу ЗСУ: вже понад рок тут збирають кришечки від пластикових пляшок, а на вторговані кошти щотижня готують по 1500 супових наборів для військових.

Свіжі дописи

  • Новини

У Міноборони планують покращити стандарти тактичної медицини для військових

Міністерство оборони працює над покращенням стандартів та програм підготовки медичного персоналу. Про це повідомила директорка… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

На Київщині в Ірпені створили найдовший український рушник єднання

Найдовший український рушник єднання "Україна у долонях" створили на Ірпінській набережній у Київській області задля… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Три країни Західної Африки створили конфедерацію та звернулися до росії по допомогу

Про створення конфедерації оголосили три країни Західної Африки — Малі, Нігер та Буркіна-Фасо. Вона матиме… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Пішов з життя оскароносний продюсер “Титаніка” й “Аватара” Джон Ландау

Продюсер Джон Ландау, який за життя отримав "Оскара", помер у віці 63 роки. Він співпрацював… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Знищення складу боєприпасів у Воронезькій області було спецоперацією СБУ

Ударні безпілотники Служби безпеки України влаштували вибух на складі боєприпасів у населеному пункті Сергіївка Воронезької… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

YouControl: Закриття ФОПів в Україні зросло на 54%, а компаній – на 15%

Майже 92 тисячі ФОПів припинили діяльність в Україні за перше півріччя 2024 року. Це на… Читати більше

Sunday July 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.