Досвід ветеранів: чим він може бути корисний для роботодавців

Як зробити так, щоби взаємодія між ветеранами й роботодавцями стала ефективною, а на новому робочому місці до досвіду ветерана ставилися з повагою? Відповіді на ці запитання намагався знайти в новому епізоді автор подкасту "Пліч-о-пліч" Володимир Носков, пише "Рубрика". 

У чому проблема

Дружні до ветеранів офіси — це не тільки про наявність пандусів, безбар'єрних кабінетів, спеціально обладнаних переговорних і конференцзалів. Попри те, що це також важливо, але ціннішими є атмосфера в колективі, здатність керівників упроваджувати інклюзивні практики, їхнє вміння побачити у воїні фахівця в певній галузі.

У компаніях, де працюють ветерани, мали змогу переконатися, що військові спеціальності можуть бути корисними в цивільному житті й навпаки. Але не всі роботодавці відкриті до такого досвіду, не всі готові до працевлаштування військовослужбовців у цивільному житті.

Михайло Писанець — ветеран і менеджер ветеранських проєктів у громадській організації "Центр зайнятості вільних людей". Він допомагає військовослужбовцям повертатися до цивільного життя, зокрема працевлаштовуватися. За його словами, найбільші проблеми виникають у тих ветеранів, які зазнали інвалідності внаслідок воєнних дій.

Пан Михайло двічі долучався до українського війська, щоб воювати з російським ворогом. З 2015 року бився в лавах Збройних сил України на Донбасі, а на початку широкомасштабного вторгнення росії звільняв українські землі, зокрема й Харківщину, від загарбників. Михайло Писанець має унікальний життєвий досвід, у якому військовий багаж знань поєднується із цивільним. Це допомагає йому масштабувати досвід серед роботодавців і ветеранів.

Яке є рішення

Ветеран переконаний, що для досягнення максимального результату і роботодавець, і ветеран мають іти назустріч один одному. На думку Михайла Писанця, який добре знає про переваги людей, що набули досвіду ведення бойових дій, про ці переваги потрібно розповідати рекрутерам і керівникам підприємств. Тоді набуті у війську навички перетворяться на потужний ресурс як для самого працівника, так і для роботодавця.

Досить часто роботодавці не знають, як починати співпрацю з воїнами, як спілкуватися з військовослужбовцями, що повернулися з війни. Тому, щоб допомогти в налагодженні контактів, "Центр зайнятості вільних людей" проводить спеціальні семінари для роботодавців, на яких представники різних компаній набувають цих знань під час практичних занять, обговорюючи життєві ситуації.

"Є досить прості речі, наприклад те, що не треба ставити ветеранам якісь незручні запитання, які можуть спровокувати агресію. Загалом же, з військовослужбовцями потрібно спілкуватися як із нормальними людьми", — порадив ветеран.

Як це працює

Наприкінці 2023 року компанія Work.ua презентувала інструмент самооцінки для організацій, наскільки вони готові брати на роботу ветеранів. За допомогою чеклісту із 43 запитань, розміщеного на сайті компанії, бізнес може зрозуміти, що вже зроблено, а що варто доопрацювати для працевлаштування ветеранів.

Керівниця проєкту "Назустріч" у Work.ua Анастасія Розлуцька розповіла, що найкращі показники у ставленні до ветеранів показують представники великих підприємств. Водночас малий і середній бізнес дуже часто не усвідомлює проблему взагалі.

У Міністерстві у справах ветеранів прогнозують: після перемоги в Україні буде п'ять-шість мільйонів ветеранів війни й членів їхніх родин, а це кожен шостий українець.

Тому перегляд корпоративної культури в бік подолання бар'єрів і перешкод у спілкуванні й роботі з ветеранами, облаштування доступних просторів, пристосування робочих місць, упровадження програм, які допоможуть колишньому військовослужбовцеві відновити професійні навички, а за потреби — навчитися нового фаху — це першочерговий перелік питань, що невдовзі постануть перед широким загалом.

Що далі

Набуті у війську навички можуть стати потужним ресурсом і дати ветеранам змогу ефективно реалізовувати свій потенціал у різних сферах. Водночас колективам державних підприємств і приватних компаній потрібно розуміти, що за плечима ветеран може мати складний травматичний досвід через участь у боях, від побаченої жорстокості, а можливо, він упродовж тривалого часу перебував у полоні.

Тому, коли фахівці, які працюють із захисниками, говорять, що компаніям потрібно готуватися заздалегідь до зустрічі з ветеранами або повернення демобілізованих колег, це не пусті слова. Це реалії сьогодення і майбутнього.

Нагадаємо, що у Харкові відкрилася крамниця з овочами, вирощеними фермерами на деокупованих територіях. Харків'яни можуть купити картоплю, цибулю, моркву, буряк, огірки, кабачки та свіжовикачаний мед за доступними цінами в "Лавці деокупації" — спеціальній крамниці, де продають овочі, які фермери виростили на землі села Студенок Ізюмського району.

Свіжі дописи

  • Новини

Українські розвідники вдарили по важливих об’єктах рф в окупованих Дебальцевому та Новолуганському

Напередодні, 6 липня, бійці Головного управління розвідки у взаємодії з підрозділом аеророзвідки 45-ї окремої артилерійської… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

В ISW пояснили, навіщо угорський прем’єр їздив до Києва, а потім в Москву

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан своїми візитами до Києва та Москви прагне підірвати західну військову допомогу… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

У Воронезькій області після удару БпЛА відбулася детонація боєприпасів

У Воронезькій області російської федерації після атаки безпілотників почалася пожежа на складі з "вибухонебезпечними об'єктами".… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Російська армія минулої доби ще втратила 1100 своїх солдатів, 16 ББМ та 40 артсистем

Минулої доби, 6 липня, Сили оборони ліквідували ще понад 1100 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Генштаб: найбільше ворожих атак минулої доби відбулося на трьох напрямках фронту

Минулої доби, 6 липня, на Покровському напрямку Сили оборони відбивали 45 атак окупантів, вдвічі менше… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Цієї ночі захисники неба знищили всі безпілотники, запущені ворогом

У ніч на 7 липня російські загарбники завдали удару по Україні 13 ударними безпілотниками та… Читати більше

Sunday July 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.