ЗМІ: у Північноатлантичному Альянсі досягли згоди щодо 40 млрд євро для України

Згоди щодо фінансування на військову допомогу для України наступного року у розмірі 40 млрд євро досягли союзники у Північноатлантичному Альянсі.

Про це пише Reuters з посиланням на європейського дипломата, який коментував інформацію на умовах анонімності.

Як розповіли у виданні, співрозмовник зазначив, що країни-члени НАТО погодили пропозицію генсека Єнса Столтенберга про фінансування на військову підтримку для України у наступному році обсягом 40 млрд євро.

Офіційно затвердити рішення мають на саміті Північноатлантичного Альянсу в Вашингтоні наступного тижня.

Водночас джерело агентства уточнило, що хоча країни-члени не підтримали початковий запит Столтенберга щодо такого багаторічного зобов'язання, домовленість містить положення про переоцінку внесків союзників на майбутніх самітах НАТО.

Як розповів депутат, союзники також вирішили підготувати два звіти протягом наступного року, щоб визначити, яка країна і що постачає Україні, щоб задовольнити вимоги щодо більшої прозорості розподілу тягаря в Альянсі.

Раніше у пресу неофіційно потрапляли деталі обговорень про 40 млрд для України й "камені спотикання" у цьому процесі.

Нещодавно ЗМІ також повідомили, що на ювілейному 75-му саміті НАТО у Вашингтоні оголосять про створення нової структури для координації всіх видів допомоги Україні в довгостроковій перспективі, що матиме назву "Допомога НАТО з безпеки й тренування для України" (NSATU).

Окрім того, обговорюють створення посади спецпредставника у Києві для контролю за міжнародною координацією постачання зброї та навчань для українських Збройних сил під егідою НАТО.

Що відомо про саміт НАТО, що відбудеться у Вашингтоні

Нагадаємо, що цьогорічний саміт НАТО відбудеться з 9 по 11 липня у Вашингтоні у Сполучених Штатах.

Повідомляли, що під час засідання Північноатлантичного Альянсу зміцнення підтримки України буде одним з питань, яке будуть обговорювати лідери країн-членів НАТО.

Як заявляв генсек Альянсу Єнс Столтенберг, на зустрічі у Празі союзники по НАТО  просунулися у трьох питаннях: кращій координації Альянсу у питанні постачання зброї й навчання особового складу, визначенні багаторічної фінансової підтримки України та євроатлантичній інтеграції України.

Окрім того, майбутній саміт НАТО принесе "гарні новини" для України. Мова йде про прагнення Києва отримати більше систем протиповітряної оборони для захисту неба від російських атак.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на ювілейний саміт Альянсу у Вашингтоні у 9-11 липня.

Свіжі дописи

  • Новини

Відновлення Чорнобильської зони: ЄБРР виділить кошти

Для Чорнобиля (РМСЧ) на відновлення Зони відчуження Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва виділить кошти. На… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

ВООЗ надала перші в історії клінічні настанови щодо відмови від куріння: у чому рішення

Уперше в історії Всесвітня організації охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила клінічні рекомендації щодо відмови від тютюнопаління.… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Міжнародний кримінальний суд розслідує катування росіянами українських полонених 

Керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов розповів, що… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

На Херсонщині ворог з артилерії вдарив по Бериславському району: загинула жінка

У Херсонській області через артилерійський обстріл російської армії загинула місцева мешканка Бериславського району, ще одна… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Український військовий корабель “Гетьман Іван Мазепа” у морі проходить випробування, – ВМС ЗСУ

Ходові (державні) випробування в морі проходить багатоцільовий корабель класу корвет "Гетьман Іван Мазепа" Військово-морських сил… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Військовий інститут КНУ оголошує набір абітурієнтів на 2024 рік: деталі

Військовий інститут при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка анонсував про відкриття прийому документів для… Читати більше

Friday July 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.