fbpx
Сьогодні
21:45 03 Лип 2024

Тікали з дітьми-сиротами: Лубінець розповів про викриття схеми виїзду за кордон родичів київських чиновників

Telegram / Омбудсман Лубінець Дмитро

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що Офіс Омбудсмана викрив схему, як діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, стали прикриттям для близьких родичів київських посадовців, щоб нелегально виїхати за кордон й уникнути мобілізації.

Про це він повідомив у своєму Телеграмі, передає Рубрика.

«Працівники Офісу Омбудсмана випадково стали «розслідувачами». Адже в результаті моніторингових візитів виявили, що посадовці Служби у справах дітей та сім'ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва відправили своїх близьких родичів супроводжувати дітей за кордон», – зазначив Лубінець.

Він розповів, що у березні 2022, коли тривали активні бойові дії поблизу Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині. Лубінець уточнив, що ці вихованці – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

«Мої представники цього року під час моніторингових візитів відвідували заклади за кордоном, де перебувають українські діти. Ми навідалися й до вищезазначеного табору. Працівників Офісу Омбудсмана туди не допустили. Причина – на території були відсутні супроводжуючі від України, а діти перебувають виключно під опікою німецької сторони», – зазначив омбудсман.

Як він розповів, за інформацією німецьких супроводжуючих, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру до Німеччини евакуювали 68.

«Запитання – а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації. Наступні позапланові візити ми здійснили в Києві до Служби у справах дітей та сім'ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва», – зазначив Лубінець.

За його словами, моніторингові візити здійснили з метою з'ясувати обставини, ознайомитися з документами щодо евакуації, поспілкуватися з керівництвом.

«Те, що ми дізналися, шокувало: керівництво не володіє інформацією про ситуацію у закладі! У Службі й Центрі немає у наявності копій документів чи будь-яких документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони. Нам вдалось довідатися: серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім'ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва. Серед супроводжуючих також значаться ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення», – повідомив Лубінець.

Він розповів, що супроводжуючі чоловіки звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави, і жоден з них наразі не працює у цих органах. Лубінець підкреслив, що вони не повернулися до України, і «цей факт наштовхує на думку, що це все була «спланована акція».

«Керівництво Служби у справах дітей та сім'ї міста Києва не повідомляло про це на нарадах чи у звітах. Проте він та керівник Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва продовжили їздити у робочі відрядження до Вупперталя на зустріч до своїх близьких родичів під виглядом робочих питань. Можливо саме тому в одного з керівників відсутній звіт про такі робочі відрядження, а в іншого написані «під копірку» в буквальному сенсі слова: не містить жодної інформації про проблеми дітей, встановлення німецької опіки, звільнення українських супроводжуючих і з року в рік у звіті на третину сторінки можна побачити лише зміну в одній цифрі: 2022 рік на 2023», – зазначив Лубінець.

За його словами, лише у 2024 році Офіс Омбудсмана з'ясував, що вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва залишились без українського супроводу.

«Доступ до цих дітей тепер потрібно просити у німецької сторони, яка вчиняла згідно з їхнім законодавством. Тому я вже направив відповідні листи до Офісу Генпрокурора, Нацполу, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби, КМДА, де зазначив усі виявлені факти. Очікую на швидке і неупереджене розслідування», – сказав омбудсман.

Він додав, що після такого випадку співробітники Офісу будуть «більш прискіпливо перевіряти документи, пов'язані із закордонними відрядженнями».

Як повідомлялося, кількість спроб незаконного перетинання кордону з використанням підроблених документів зросла майже вдвічі порівняно з минулим роком – від початку 2024-го зафіксовано понад 700 таких випадків.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: