fbpx
Сьогодні
11:13 03 Лип 2024

Музикант та письменник Жадан став почесним професором українського університету в Мюнхені

Напередодні український письменник, музикант та військовослужбовець Сергій Жадан отримав звання почесного професора філософії Українського вільного університету у Мюнхені.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Instagram, пише Рубрика.

"Отримав звання Почесного доктора філософії Українського вільного університету. Дистанційно подякував. Справді вдячний УВУ – це велика честь і відповідальність. Спасибі всім, хто тримає вітчизняну освіту", поділився на своїй сторінці в соцмережі письменник.

Музикант отримав такий титул за:

  • внесок у розвиток української культури й літератури,
  • свою гуманітарну діяльність,
  • "за несення свідчень жахливої війни в Україні та за готовність до боротьби за свободу та мир".

Жадана привітав журналіст, історик й військовий Вахтанг Кіпіані, наголосивши, що Український вільний університет є одним ж важливих наукових осередків.

"Щойно Сергій Жадан — поет, військовослужбовець 13 Бригада Національної гвардії України "Хартія" став почесним доктором філософії Українського Вільного Університету у Мюнхені. УВУ – один з найвизначніших освітніх і наукових осередків у Європі. Вітаємо Доктора Жадана!", зазначив він.

Нагадаємо, що на початку червня Сергій Жадан офіційно підтвердив, що вступив до лав 13 бригади Національної гвардії України "Хартія".

Зазначимо, що про бажання Жадана мобілізуватися стало відомо ще в березні, але тоді не було підтверджено, що це правда. Сам письменник тоді утримався від коментарів.

Разом із письменником до лав української армії долучився й один із музикантів гурту "Жадан і собаки" — Євген Турчинов.

Фото: facebook.com/serhiy.zhadan

Що відомо про Український вільний університет

Український вільний інститут (УВУ) — приватний український університет, який розташований у Мюнхені (Німеччина). Це перший вищий навчальний заклад, який створили українці в еміграції.

Університет є одним з найстаріших приватних закладів навчання Німеччини та єдиним українськомовним закладом освіти за межами держави. В УВУ є 13 факультетів.

Його заснували у січні 1921 року в місті Відень, після того як більшовики захопили владу в Україні. Тоді інтелігенція поставила за мету розвивати молодь та українську наукову спільноту в еміграції.

Невдовзі навчальний заклад перемістили до Праги, а після Другої світової він переїхав до Мюнхена.

З діяльністю інституту повʼязані імена видатних науковців в еміграції. Серед них історики Дмитро Дорошенко та Дмитро Антонович, етнографи Зенон Кузеля, Віктор Петров, філологи Юрій Шевельов, Іван Огієнко, Тамара Гундорова й багато інших.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: