“Кримські артефакти вдома”: актор Сеїтаблаєв анонсував відкриття виставки “Скарби Криму. Повернення”

5 липня у Скарбниці столичного Національного музею історії України відкриється виставка "Скарби Криму. Повернення", яку анонсував український актор та режисер, кримський татарин Ахтем Сеїтаблаєв.

Про це розповів артист у відеоролику Міністерства культури та інформаційної політики України на YouTube.

Як зазначають, ексклюзивна виставка, на якій представлені артефакти з чотирьох кримських музеїв, відкриється у Києві 5 липня.

Експонати займуть гідне місце у Скарбниці Національного музею історії України, де кожен громадянин зможе побачити національну спадщину на власні очі.

Актор також нагадав у відео, що майже протягом 10 років тривали судові баталії за "скіфське золото", і нарешті Україна здобула історичну перемогу.

"Століттями ворог краде наш спадок. Ми продовжуємо давати відсіч. Настав час, коли ми повертаємо своє", — підкреслив український актор.

Раніше стало відомо, що відвідувачі виставки матимуть можливість побачити 565 унікальних артефактів. Це — давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські й готські речі, знайдені впродовж 19–21 ст. під час археологічних досліджень Криму.

Експозиція стане постійною у стінах Національного музею історії України й триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова.

"Скарби Криму. Повернення" — це потужна перемога в боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, та утвердження верховенства права", — зазначили в Мінкульті.

Виставка "Скарби Криму. Повернення" у Скарбниці Нацмузею історії України працюватиме з 5 липня (10:00 – 18:00) за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 9.

Що відомо про "Скіфське золото" 

У лютому 2014 року колекція "скіфського золота" була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона. Серед 565 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Після окупації Криму росією, що сталася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію загальною страховою вартістю 10 млн доларів.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права рф. Україна зі свого боку заявила, що експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, і мають бути передані безпосередньо Україні.

Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року постановив, що "Скіфське золото" мають повернути Україні.

У червні 2023 року, після майже 10 років судового розгляду, Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив чинним рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Як стало відомо, музей у Нідерландах скасував борги за зберігання "Скіфського золота".

Свіжі дописи

  • Новини

Відновлення Чорнобильської зони: ЄБРР виділить кошти

Для Чорнобиля (РМСЧ) на відновлення Зони відчуження Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва виділить кошти. На… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

ВООЗ надала перші в історії клінічні настанови щодо відмови від куріння: у чому рішення

Уперше в історії Всесвітня організації охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила клінічні рекомендації щодо відмови від тютюнопаління.… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Міжнародний кримінальний суд розслідує катування росіянами українських полонених 

Керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов розповів, що… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

На Херсонщині ворог з артилерії вдарив по Бериславському району: загинула жінка

У Херсонській області через артилерійський обстріл російської армії загинула місцева мешканка Бериславського району, ще одна… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Український військовий корабель “Гетьман Іван Мазепа” у морі проходить випробування, – ВМС ЗСУ

Ходові (державні) випробування в морі проходить багатоцільовий корабель класу корвет "Гетьман Іван Мазепа" Військово-морських сил… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Військовий інститут КНУ оголошує набір абітурієнтів на 2024 рік: деталі

Військовий інститут при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка анонсував про відкриття прийому документів для… Читати більше

Friday July 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.