У Харкові створюють перший в Україні департамент інклюзивної доступності: у чому рішення

Харків став першим містом в Україні, яке планує створити департамент інклюзивної доступності та безбар'єрного середовища

Про це пише Рубрика, посилаючись на міського голову Ігоря Терехова.

У чому проблема?

Як зазначив заступник директора департаменту соціальної політики Юрій Шпарага, Україна ратифікувала низку міжнародних документів в інклюзивній галузі, які були введені в дію указами Президента чи постановами уряду.

Однак на місцевому рівні не діяла жодна структура, яка б контролювала виконання взятих державою зобов'язань.

Яке рішення?

Як повідомив Терехов, напередодні депутати Харківської міської ради на позачерговій сесії підтримали створення департаменту інклюзивної доступності та безбар'єрного середовища.

Очільник міста наголосив, що мова йде навіть не стільки про певні технічні недоліки, скільки про необхідність починати формувати зовсім іншу міську філософію:

  • зі створенням таких умов, за яких кожний, хто живе у Харкові, незалежно від віку, статі чи стану здоровʼя, зможе бути вільним у доступі до будь-якого сервісу чи громадських місць.

Як це працює?

Як зауважив Терехов, архітектурні та інфраструктурні проєкти будуть реалізовуватися з урахуванням інклюзивних міркувань.

У міській раді наголосили, що Департамент має забезпечити безперешкодне середовище для всіх груп населення у різних сферах, зокрема:

  • транспорту,
  • будівництва,
  • благоустрою,
  • соціальної інфраструктури.

"Між іншим, будемо чесними, забезпечити рівний доступ до участі у суспільному житті — це наш прямий обовʼязок, зокрема, і перед учасниками та ветеранами бойових дій, які прямо зараз жертвують собою заради нас і нашої країни", додав Терехов.

Департамент інклюзивної доступності та безбар'єрного середовища має комфортно облаштувати міський простір для всіх категорій населення, незалежно від їхніх фізичних можливостей, зазначали у міськраді.

Як сказав Шпарага, зокрема, мова йде не тільки про пандуси та шрифти Брайля, а також про працевлаштування людей старшого віку.

"Щоб здолати цей бар'єр, імовірно, необхідно затвердити програму перекваліфікації цих людей, допомогти їм реалізувати себе. Якщо ми хочемо приєднатися до світової спільноти, то повинні забезпечити повноцінне життя та захист прав усіх громадян", — зауважив чиновник.

Місцеві програми планують розробити після проведення повного аудиту цієї галузі у Харкові.

Нагадаємо, що в Україні мають намір удосконалити систему моніторингу ефективності заходів з безбар'єрності та інклюзивності: за підсумками минулого року тільки 22% з 54 тисяч досліджуваних об'єктів були безбар'єрними. Крім цього, хочуть посилити контроль за новими будівельними нормами, де передбачене досить широке коло застосування норм безбар'єрності.

Свіжі дописи

  • Новини

Відновлення Чорнобильської зони: ЄБРР виділить кошти

Для Чорнобиля (РМСЧ) на відновлення Зони відчуження Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва виділить кошти. На… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

ВООЗ надала перші в історії клінічні настанови щодо відмови від куріння: у чому рішення

Уперше в історії Всесвітня організації охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила клінічні рекомендації щодо відмови від тютюнопаління.… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Міжнародний кримінальний суд розслідує катування росіянами українських полонених 

Керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов розповів, що… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

На Херсонщині ворог з артилерії вдарив по Бериславському району: загинула жінка

У Херсонській області через артилерійський обстріл російської армії загинула місцева мешканка Бериславського району, ще одна… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Український військовий корабель “Гетьман Іван Мазепа” у морі проходить випробування, – ВМС ЗСУ

Ходові (державні) випробування в морі проходить багатоцільовий корабель класу корвет "Гетьман Іван Мазепа" Військово-морських сил… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Військовий інститут КНУ оголошує набір абітурієнтів на 2024 рік: деталі

Військовий інститут при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка анонсував про відкриття прийому документів для… Читати більше

Friday July 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.