Євросоюз через стрибок імпорту запровадив мита на цукор і яйця з України

Європейський Союз запровадив мита на цукор та яйця з України, оскільки обсяг імпорту вже перевищив обумовлений. Цим ЄС активував "автоматичний захист".

Про це повідомляє Рубрика із посиланням на Офіційний журнал ЄС.

Мита у розмірі 89 євро за тонну діятимуть до кінця 2024 року. На першу половину 2025 року встановлюються квоти на цукор та яйця. Обсяги, які перевищать ці квоти, також обкладатимуться митом.

Як зазначається у повідомленні, Регламент ЄС від 14 травня 2024 року передбачає автоматичний захисний захід щодо яєць, птиці, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду, який має бути активований, якщо сукупні обсяги імпорту будь-якого з цих продуктів з 1 січня 2024 року досягнуто середнього обсягу імпорту в період з 1 липня по 31 грудня 2021 року, у 2022 році та у 2023 році.

Обмеження у разі зростання імпорту

У червні 2022 року ЄС тимчасово призупинив низку тарифів, передбачених Угодою про асоціацію з Україною. Після масових протестів європейських фермерів, які не здатні конкурувати з українською продукцією, було ухвалено політичне рішення про обмеження. Ці заходи просували переважно Франція та Польща.

У квітні Європейський парламент схвалив продовження на рік безмитної торгівлі українською сільськогосподарською продукцією, водночас запровадивши нові обмеження на рівень імпорту. Це буде останній перегляд. ЄС та Україна мають намір укласти довгострокову угоду з червня 2025 року.

Новий проєкт угоди про торговельні пільги між Україною і ЄС, яку Єврокомісія має намір продовжити до 6 червня наступного року, передбачає обмеження на експорт на європейський ринок українського цукру, м'яса птиці та яєць.

Що відомо про експорт українських продуктів

Як повідомлялось, Україна проводить технічні перемовини з Польщею щодо експортних ліцензій, про які раніше заявляв польський міністр сільського господарства: це буде "позитивним кроком" до лібералізації торгівлі на тлі запровадженого ембарго.

Нагадаємо, у вересні Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Окрім того, у Європейській комісії не бачать значних негативних наслідків від українського агроекспорту для європейських ринків.

Однак міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Свіжі дописи

  • Новини

Україна в ОБСЄ: рф скеровує на цивільні об’єкти 97% ракет, бомб та дронів, а лише 3% уражають військові цілі

У заяві делегації України при ОБСЄ, виголошеній першим секретарем постійного представництва нашої держави при міжнародних… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Цьогоріч 90% вступників до аспірантури – це чоловіки призовного віку, – Міносвіти

На вступ до аспірантури у 2024 році подали заяви понад 100 000 охочих, понад 90%… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Президент назвав країни, що можуть бути посередниками у разі перемовин з росією

Сполучені Штати та Китай можуть стати посередниками у разі переговорів із російською федерацією. Це дозволить… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Військові ЗСУ запобігли спробам проникнення ДРГ на Чернігівському та Сумському напрямках

Армія російської федерації проводить диверсійно-розвідувальну діяльність вздовж усієї смуги північного кордону - на Чернігівщині та… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

До української столиці прибув голова Генштабу Польщі

До Києва 4 липня приїхав начальник Генштабу Збройних сил Польщі Вєслав Кукула. Він прибув до… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Зеленський в інтервʼю Bloomberg розповів, що думає про заклики про припинення вогню

Президент Володимир Зеленський в інтервʼю виданню Bloomberg заявив, що Україна не може довіряти російському диктатору… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.