У Швеції готується виставка зі знищеними під час війни книгами: у чому рішення

У Швеції мають намір восени провести виставку зі знищеними внаслідок російського удару книгами.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Маємо проблему – наростаюче стомлення від війни в Україні і зменшення згадок про події в нашій країні в закордонному інформпросторі.

Воно й зрозуміле, війна триває вже понад 2-х років і ті, хто не є безпосередньо щоденно потерпаючою стороною, попросту призвичаюється до неї.

Така тенденція може послабити підтримку України закордонними партнерами,  яка для нас, як для держави, критично важлива. 

Яке рішення?

Про необхідність нагадування про Україну за кордоном говорив нещодавно в одному зі своїх інтерв'ю президент України Володимир Зеленський:

"Неабияк важливо, щоб світ не втомився й не балансував, інакше світ будуть змінювати такі, як Путін"

Кожен громадянин, кожна компанія на своєму рівні може сприяти цьому.

Прикладовий кейс демонструє видавництво "Ранок", чиї книги вже неодноразово потерпали від російських обстрілів.

"Ранок" вирішив надіслати до Українського інституту у Швеції примірники постраждалих видань. І звернувся до інших українських видавництв, щоб надали подібні книги. Адже зовсім нещодавно, у травні, було здійснено потужний російський удару по друкарні Factor Druk, де друкувалися понад 30-ти видавництв

Як це працює?

У видавництві подумали: більшість людей – візуали, тому істотною річчю в боротьбі за підтримку зокрема європейців буде безпосередня демонстрація наслідків російської агресії.

"Ранок" надіслав 6-ть обгорілих підручників із німецької мови для 7-го класу з того накладу, що постраждав через обстріл поліграфічного комплексу. Ще один підручник, який передало видавництво, було пошкоджено у 2022-му році, коли росіяни обстріляли логістичний центр видавництва.

Український інститут у Швеції отримав книги. І, тримаючи в руках, обгорілі примірники, представники Інституту могли відчути близькість війни, її реальність.

У відповідь на це було вирішено підготувати у Стокгольмі спеціальну виставку із демонстрацією цих видань та обговоренням. Вона має відбутися восени, по завершенню літнього сезону, аби привернути якомога більше відвідувачів. 

"Агресор заперечує право України на її власну мову та літературу. Це не перший випадок, коли він завдає удару по українських видавництвах. Світ має знати та бачити ці злочини", — заявила Наталя Пасічник, директорка Українського інституту в Швеції.

Генеральний директор видавництва Віктор Круглов каже:

"Українські книжки будуть на виставці у Швеції. Але привід геть не радісний. Розповідаємо та показуємо, як росія цілеспрямовано намагається знищити нашу культуру. Українські видавці мають проводити активну інформаційну роботу за кордоном не лише просуваючи нашу літературу, а й доносячи правду про воєнні злочини ворога".

Виставку зі знищеними книгами вже показували в Києві в межах ХІІ Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал". Тоді відвідувачі заходу мали нагоду роздивитися та навіть погортати книги, що були пошкоджені внаслідок російської атаки по друкарні Factor Druk.

Тепер призначення постраждалих видань – не дати забути про ситуації в Україні й за кордоном

Нагадаємо, фонд Говарда Баффета The Howard G. Buffett Foundation профінансує відновлення друкарні "Фактор-Друк", зруйнованої ворожим ракетним ударом 23 травня у Харкові.

Як повідомлялось, у мережі оголосили флешмоб на підтримку видавництва Vivat, яке постраждало внаслідок російських ударів по Харкову.

Свіжі дописи

  • Новини

Багатоповерхівку в Києві зробили енергонезалежною: у чому рішення

Завдяки участі у міській програмі співфінансування енергоефективних робіт "70/30%" в одній зі столичних багатоповерхівок досягли… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

російська федерація вибула з десятки найбільших економік світу

Російська федерація вибула з десятки найбільших економік світу в доларовому еквіваленті: до цього призвело падіння… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Як поєднати стиль і функціональність у сучасному інтер’єрі з меблями від Кул Хаус

У сучасному світі інтер'єр відіграє ключову роль у створенні комфортного та естетично привабливого простору для… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Українські хірурги вперше у світі провели операцію на серці бійця унікальним способом

Уперше у світі унікальну операцію на серці 49-річного захисника Юрія Січки без розрізу грудної клітки… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Досвід ветеранів: чим він може бути корисний для роботодавців

Як зробити так, щоби взаємодія між ветеранами й роботодавцями стала ефективною, а на новому робочому… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

МЗС росії висловило підтримку Ле Пен: лідерка ультраправих Франції обурилась на це

Російська федерація висловилась на підтримку ультраправої партії перед другим туром парламентських виборів у Франції, що… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.