Президент привітав Рютте з призначенням на посаду генсека НАТО

Глава держави Володимир Зеленський телефоном привітав Марка Рютте з призначенням на посаду генерального секретаря НАТО. У розмові вони обговорили майбутню взаємодію України з Альянсом.

Про це йдеться в дописі Зеленського в Телеграмі, передає Рубрика.

"Провів телефонну розмову з моїм другом Марком Рютте. Щиро подякував йому за все, що він особисто, його уряд і народ Нідерландів зробили для України. Усю своєчасну та масштабну оборонну, гуманітарну й політичну підтримку", – зазначив глава держави.

Зеленський наголосив, що вони з Рютте продовжать залишатися на зв'язку вже як із новим генеральним секретарем НАТО.

"Привітав Марка з призначенням, обговорили майбутню взаємодію України з Альянсом", – додав Президент.

Довідка

Як повідомлялося, Північноатлантична Рада затвердила прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаді нового генерального секретаря НАТО.

Рютте розпочне виконання своїх функцій генерального секретаря з 1 жовтня 2024 року, коли закінчиться термін повноважень Єнса Столтенберга після десяти років перебування на чолі Альянсу.

Що відомо про Марка Рютте

57-річний Рютте вперше обійняв посаду в 2010-му і став найтривалішим прем'єр-міністром Нідерландів.

Рютте висунув свою кандидатуру на посаду нового генсека НАТО, отримавши публічну підтримку від урядів Сполучених Штатів, Великої Британії, Німеччини та Франції. Проте його кандидатура зіткнулася з опозицією з боку Угорщини, Словаччини та Румунії. Остання висунула свого кандидата — президента Румунії Клауса Йоганніса.

Згодом, Рютте зміг заручитися підтримкою Угорщини та Словаччини. Так, прем'єр-міністрові Угорщини Віктору Орбану Рютте пообіцяв, що жоден угорський військовий не братиме участі в місії НАТО в Україні, а угорські кошти не залучатимуться для допомоги українським військовим. Словаччина в обмін на підтримку Рютте попросила зміцнення протиповітряної оборони.

Британська газета The Guardian зазначає, що 57-річний нідерландський політик вступає на посаду у складний час для альянсу, коли "Україна стикається з безжальним тиском російських бомбардувань у її східних регіонах, а скептик щодо НАТО Дональд Трамп змагається за ще один термін у Білому домі".

Як відзначає Reuters, з моменту масштабного вторгнення рф в Україну він є вірним союзником Києва і критиком путіна. Нідерланди, зокрема, вважають росію відповідальною за збиття пасажирського рейсу MH17 на сході України в липні 2014-го.

Окрім того, Нідерланди одна з країн, що обіцяли Києву надати винищувачі F-16.

"Допомагаємо, щоб усі ваші відважні чоловіки та жінки в Україні звільнили країну від росіян", наголошував Рютте в інтерв'ю.

Своєю чергою Столтенберг про Рютте заявив:

"Я думаю, що Марк – дуже сильний кандидат. Він має великий досвід роботи на посаді прем'єр-міністра. І це буде добре для усіх нас, для НАТО і для мене".

Спостерігачі відзначають, що важливим активом Рютте є те, що він має добрі стосунки з Трампом та спроможний домовитись і з демократами, і з республіканцями, пише Politico.

Під його керівництвом Нідерланди також збільшили витрати на оборону до рівня, що перевищує поріг у 2% ВВП, необхідний для членів НАТО, пише агенція Reuters.

Свіжі дописи

  • Новини

Президент назвав країни, що можуть бути посередниками у разі перемовин з росією

Сполучені Штати та Китай можуть стати посередниками у разі переговорів із російською федерацією. Це дозволить… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Військові ЗСУ запобігли спробам проникнення ДРГ на Чернігівському та Сумському напрямках

Армія російської федерації проводить диверсійно-розвідувальну діяльність вздовж усієї смуги північного кордону - на Чернігівщині та… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

До української столиці прибув голова Генштабу Польщі

До Києва 4 липня приїхав начальник Генштабу Збройних сил Польщі Вєслав Кукула. Він прибув до… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Зеленський в інтервʼю Bloomberg розповів, що думає про заклики про припинення вогню

Президент Володимир Зеленський в інтервʼю виданню Bloomberg заявив, що Україна не може довіряти російському диктатору… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

“Укрзалізниця” ініціювала зміни щодо перевезення тварин у поїздах: у чому рішення

В Інтерсіті можуть дозволити проїзд з великими собаками. Оновлені правила мають намір затвердити після публічного… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Виїзд за кордон родичів керівництва столичної Служби у справах дітей: прокуратура розпочала розслідування

Прокуратура розпочала розслідування за заявою Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини про виїзд за… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.