Порхун: попри дискусії з місцевими на меморіальному кладовищі почнуться поховання вже цього року

На Національному військовому меморіальному кладовищі перші поховання відбудуться вже цього року: ймовірно, на початку або у середині осені.

Про це розповів виконувач обов'язків міністра у справах ветеранів Олександр Порхун в ефірі "Єдиних новин".

При цьому він зазначив, що процес будівництва вже запущений попри дискусії з місцевими жителями Мархалівка Гатненської територіальної громади, які тривають і досі. Мешканці виступають проти зведення меморіального цвинтаря.

"Я особисто їздив тричі (на місце будівництва НВМК – ред.) та спілкувався з місцевими жителями. Таке відчуття, що ми розмовляємо різними мовами. Люди захищають ліс, вони не хочуть чути всі аргументи, які надають НВМК та Міністерство у справах ветеранів", – розповів Порхун.

Очільник міністерства зазначив, що мітинги тривають. Зокрема, один із них відбувся 27 червня під стінами міністерства.

"Коли ми виходимо до мітингувальників, показуємо документацію – начебто все нормально. А коли приїжджаємо на локацію, де збираються понад 60-80 місцевих жителів, – ти пояснюєш, а вони у відповідь кричать. Діалогу тут не вийде", – стверджує в. о. міністра.

Порхун стверджує, що до першого сектору поховань до населеного пункту буде від 500 до 700 метрів. Водночас ліс залишатиметься буферною зоною між НВМК та селом.

"Згідно з будівельними нормами, відстань до населеного пункту має складати 300 метрів. Ми дотрималися більшої", – додав він.

Водночас очільник відомства наголосив, що перші поховання відбудуться вже цього року.

"Можу сказати, що перші поховання 100% відбудуться цього року. Але ми ці терміни будемо прискорювати, і, я думаю, на початок осені, середину осені ми почнемо ховати наших воїнів. Роботи йдуться і погода дозволяє", – зазначив в.о. відомства.

Як зауважив Порхун, незабаром розпочнуться будівельні роботи, мова йде про:

  • під'їзну дорогу,
  • обхідну групу,
  • сектори поховань,
  • колумбарні стіни,
  • будинок трауру.

Також готуватимуть проєкту документацію на другу чергу будівництва.

Нагадаємо, спочатку будівництво меморіального кладовища планувалося в урочищі "Лиса гора", однак це викликало спротив активістів та уряду.

Наступним варіантом став заповідник "Биківнянські могили". Однак там заявили, що на території можуть бути старі поховання та неексгумовані тіла жертв сталінських репресій.

Тоді уряд переніс спорудження НВМК до Гатненської громади, що межує з Києвом. Також Кабінет міністрів 15 березня ухвалив розпорядження щодо остаточного визначення місця розташування Національного військового меморіального кладовища (НВМК). Міністерство у справах ветеранів надало роз'яснення щодо того, хто має право бути там похованим.

Однак селяни почали протестувати через можливе забруднення ґрунтових вод і знищення лісу.

Проте проєкт Національного військового меморіального кладовища пройшов державну експертизу. Незабаром планують оголосити тендер на відбір підрядника для будівництва.

Свіжі дописи

  • Новини

Україна в ОБСЄ: рф скеровує на цивільні об’єкти 97% ракет, бомб та дронів, а лише 3% уражають військові цілі

У заяві делегації України при ОБСЄ, виголошеній першим секретарем постійного представництва нашої держави при міжнародних… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Цьогоріч 90% вступників до аспірантури – це чоловіки призовного віку, – Міносвіти

На вступ до аспірантури у 2024 році подали заяви понад 100 000 охочих, понад 90%… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Президент назвав країни, що можуть бути посередниками у разі перемовин з росією

Сполучені Штати та Китай можуть стати посередниками у разі переговорів із російською федерацією. Це дозволить… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Військові ЗСУ запобігли спробам проникнення ДРГ на Чернігівському та Сумському напрямках

Армія російської федерації проводить диверсійно-розвідувальну діяльність вздовж усієї смуги північного кордону - на Чернігівщині та… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

До української столиці прибув голова Генштабу Польщі

До Києва 4 липня приїхав начальник Генштабу Збройних сил Польщі Вєслав Кукула. Він прибув до… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Зеленський в інтервʼю Bloomberg розповів, що думає про заклики про припинення вогню

Президент Володимир Зеленський в інтервʼю виданню Bloomberg заявив, що Україна не може довіряти російському диктатору… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.