На Волині створять мандрівну мапу відомого туристичного маршруту для незрячих: у чому рішення

Про це в етері Українське Радіо. Рівне повідомили голова правління громадської організації "Регіональний центр розвитку "Тріада" Тетяна Кушнір та керівник відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору "Генерація успішної дії" у Рівненській області Петро Поліщук, пише Рубрика.

Яке рішення?

"Наша громадська організація виграла грантовий конкурс. Ми втілюватимемо проєкт "Via Regia на дотик" у партнерстві з громадською організацією "Генерація успішної дії".

Мова йде про мандрівну мапу для людей з вадами зору, яку можна буде прочитати руками й почути, тому що вона супроводжуватиметься аудіокоментарями. Це буде візуалізація відомого туристичного шляху в Європі, який ще називають Шлях королів", повідомила Кушнір.

З її слів, проєкт реалізовуватимуть за підтримки Українського культурного фонду.

Інклюзивний продукт планують розмістити у п'яти музейних закладах Рівненської, Волинської та Житомирської областей.

Як це працює?

Як зазначила голова правління "Тріади", Via Regia історично є найдовшим і найстарішим сухопутним шляхом, який сполучає країни Східної й Західної Європи.

На мапі позначать 12 об'єктів, про які можна буде прочитати на дотик:

"Туди входить вісім країн, Україна — одна з них. Ця дорога насправді існує і до сьогодні. Це транспортний коридор Е40. Сьогодні цей шлях має концептуальне та навіть філософське навантаження.

На ньому будувалися різноманітні замки, фортеці в цьому була потреба. Ці локації існують до сьогодні, вони мають культурну, архітектурну та історичну цінність і в Європі, і в Україні".

Мапа складатиметься із європейської та більш деталізованої української частини. На ній буде розміщена інформація про 12 об'єктів та сам тактильний шлях.

"Можна буде провести пальцем і подивитися, куди шлях повертав, які об'єкти, в якій локації. Також буде легенда — ці 12 об'єктів прописані, де вони знаходяться, як правильно називаються. Буде QR-код, за яким можна буде перейти на наш сайт і послухати про ці об'єкти історичні та описові довідки", — зазначив Поліщук.

З його слів, мапу використовуватимуть також із навчальною метою, адже подібних в Україні мало.

"Мапа буде не тільки для того, щоб зробити доступним шлях Via Regia для людей з порушеннями зору, а й для того, щоб по цій карті можна було навчитися працювати як діткам, так і дорослим, які втратили зір. А ще працівникам музеїв, щоб орієнтувалися та могли навчитися, як правильно пояснювати відвідувачам, як нею користуватися", наголосив він.

Як зазначила Кушнір, мапа матиме розмір 90 см на 150 см, це оптимальний розмір, щоб людина могла прочитати й зрозуміти. Окрім неї планують розробити й атлас, на якому об'єкти будуть більшими та з текстом шрифтом Брайля.

"Карта буде рельєфна. Матиме специфічні кольори такі, щоб слабозорі могли все побачити й відчути. Карта буде супроводжуватися тифлокоментарями — дуже детальним покроковим описом об'єкта, щоб можна було його уявити.

Ці карти будуть в п'яти екземплярах, вони будуть передані закладам Рівненської, Волинської та Житомирської областей. На Рівненщині це будуть Рівненський обласний краєзнавчий музей, Острозький замок та Дубенський замок", пояснила голова громадської організації.

Нагадаємо, що голова КОВА Руслан Кравченко повідомив про будівництво нового містечка у Ковалівці за підтримки благодійного фонду Андрія Засухи та ФК "Колос Ковалівка".

Також уперше Закарпатський академічний музично-драматичний театр показав виставу для людей з порушеннями зору та слуху.

Свіжі дописи

  • Новини

Повітряні сили: з травня цього року жоден “Кинджал”не досяг столиці

Усі ворожі балістичні ракети “Кинджал”, що були запущені по українській столиці після отримання ЗРК Patriot,… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

У нове вбрання переодягли малюків-засновників Києва

На Поштовій площі столиці малюків-засновників Києва переодягли у нове вбрання. Про це пише Вечірній Київ,… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Автоматизація юридичної практики: чому CRM системи необхідні малим фірмам

Юридична практика в сучасному світі потребує не лише глибоких знань та професіоналізму, але й ефективних… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Квітковий етикет: мова квітів на весіллі

Весілля — це один з найважливіших днів, який знаменує собою об'єднання двох сердець та народження нової… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Про контрнаступ говорити зарано, маємо 14 неукомплектованих бригад, – Зеленський

Наразі Україна має 14 неукомплектованих бригад. Контрнаступ розпочнеться тоді, коли Збройні сили України отримають усю… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Україна в ОБСЄ: рф скеровує на цивільні об’єкти 97% ракет, бомб та дронів, а лише 3% уражають військові цілі

У заяві делегації України при ОБСЄ, виголошеній першим секретарем постійного представництва нашої держави при міжнародних… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.