Новини

Верховний суд США визнав імунітет експрезидента Трампа у справі про штурм Капітолія

Верховний суд США сьогодні, 1 липня, постановив, що кандидат у президенти Дональд Трамп може претендувати на імунітет від кримінального переслідування у справі про штурм Капітолія 6 січня 2021 року.

Про це повідомляє CNN, цитує Рубрика.

Голова Верховного суду Джон Робертс сказав, що президенти дійсно потребують імунітету для своїх "офіційних дій".

"Ми робимо висновок, що згідно з нашою конституційною структурою розділених повноважень, природа президентської влади вимагає, щоб експрезидент мав певний імунітет від кримінального переслідування за офіційні дії під час перебування на посаді", — сказав Робертс.

Він наголосив, що принаймні щодо виконання президентом своїх основних конституційних повноважень цей імунітет має бути "абсолютним" й додав, що президент не має імунітету на свої "неофіційні дії, і не все, що він робить, є офіційним".

"Але Конгрес не може криміналізувати поведінку президента під час виконання обов'язків виконавчої гілки влади згідно з Конституцією", — сказав Робертс.

Зі свого боку Дональд Трамп привітав рішення Верховного суду щодо недоторканності президента, назвавши його великою "перемогою для Конституції США та демократії".

Зазначається, що сьогоднішнє рішення суду відкладе судовий процес за звинуваченнями у підриві федеральних виборів, порушених проти Трампа, на більший строк.

30 жовтня у штаті Колорадо (США) розпочався судовий процес щодо дискваліфікації експрезидента США Дональда Трампа на виборах глави держави у 2024 році через його ймовірну причетність до штурму Капітолія.

2 грудня Федеральний апеляційний суд Сполучених Штатів постановив, що експрезидент країни Дональд Трамп не має "абсолютного імунітету" і його можна судити через штурм Капітолія 6 січня 2021 року. Це може відкрити шлях до низки цивільних позовів проти Трампа.

Що відомо про штурм Капітолію

Нагадаємо, Трампа підозрюють у тому, що він спробував натиснути на американських чиновників, щоб вони скасували результати президентських виборів 2020 року та закликав своїх шанувальників виходити на протести до Капітолію.

Це викликало масові протести і призвело до штурму Капітолію, внаслідок якого загинули п'ятеро людей, зокрема поліцейський.

Свіжі дописи

  • Новини

Зеленський: Готуємось до саміту НАТО у Вашингтоні, і зокрема з точки зору “петріотів” для України

Під час традиційного вечірнього звернення Президент України Володимир Зеленський повідомив, що увесь цей день в… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Окупанти атакували Полтавщину: одна людина загинула, 3 постраждали, пошкоджено школу й дитячий садок

У Полтавській області внаслідок російського удару одна людина загинула і троє зазнали поранень. Про це… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

росія призупинила участь у Парламентській асамблеї ОБСЄ

Державна дума та рада федерації росії ухвалили заяву про призупинення участі делегації рф у Парламентській… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Укрзалізниця змінює час відкриття онлайн-продажів на міжнародні поїзди

Від завтра, 4 липня, змінюється час відкриття онлайн-продажів на міжнародні поїзди. Це необхідно для того,… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Удар рф по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 53

Кількість постраждалих унаслідок комбінованої ранкової атаки Росії по Дніпру зросла до 53. Про це повідомив… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Помічниця Тищенка створила громадську організацію однойменну до ТСК Верховної Ради: “Чесно”

Помічниця Миколи Тищенка Евеліна Андрієвська у червні 2023 року створила громадську організацію «ТСК Нацресурс». Вона… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.