fbpx
Сьогодні
14:22 01 Лип 2024

Вербицького звільнили з посади заступника генпрокурора: що відомо

Дмитро Вербицький. Фото: gp.gov.ua

Дмитра Вербицького звільнили з посади заступника генпрокурора. Щодо нього розслідують можливе незаконне збагачення

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Офіс генпрокурора.

Генеральний прокурор Андрій Костін 1 липня підписав відповідний наказ про звільнення Вербицького за власним бажанням.

Згодом Вербицький заявив, що негативна інформація в ЗМІ, яка стосується його, позначається й на іміджі органів прокуратури загалом.

Тому він написав заяву про звільнення для уникнення негативного впливу на роботу Офісу генпрокурора.

"Усвідомлюючи важливість збереження репутації державного органу, який я представляю, вважаю своє рішення правильним. Готовий і далі захищати свою честь і професійну репутацію. Очікую завершення службового розслідування і перевірки НАЗК, які мають поставити крапку в цьому питанні", — сказав Вербицький у коментарі "Інтерфакс-Україна".

Раніше стало відомо, що обов'язки заступника генпрокурора, які виконував Вербицький, тимчасово поклали на інших заступників. Генпрокурор Андрій Костін пояснював, що його заступника Дмитра Вербицького не можуть відсторонити від виконання обов'язків під час проведення службового розслідування щодо можливого збагачення.

За словами посадовця, Закон України "Про прокуратуру" не передбачає можливості відсторонення прокурора на етапі розслідування. Водночас Костін запевнив, що для нього:

"Найважливіше встановити істину й ухвалити максимально зважене та неупереджене рішення".

Справа Дмитра Вербицького

Журналісти "Схем" зʼясували, що заступник генпрокурора Дмитро Вербицький оселився в будинку у столичному елітному котеджному містечку "Коник", який його племінник придбав за довіреністю від одеського бізнесмена за понад 2 мільйони гривень, що згідно з ринковими цінами є заниженою в 6 разів вартістю.

Також "Схеми" стверджують, що з травня 2024 року власницею одного із сусідніх маєтків на березі річки Коник стала Христина Ільницька, з якою Вербицький нібито перебуває у стосунках. Приблизна ринкова вартість такої нерухомості сягає 48 мільйонів гривень, хоча договір купівлі-продажу будинку свідчить, що жінка заплатила за нього близько 2 мільйонів гривень.

Сам посадовець заперечив, що допомагав Ільницькій із придбанням майна.

Окрім того, журналісти виявили, що за декілька місяців до того жінка придбала автомобіль Porsche Macan T 2023 року випуску вартістю 100 тисяч доларів. Водночас власний сукупний дохід Ільницької, прозвітований перед державою за останнє десятиліття, становить трохи більше ніж 360 тисяч гривень.

Цей випадок викликав широкий резонанс у суспільстві.

Вербицький — заступник генпрокурора, який, зокрема, відповідає за питання, пов'язані з протидією економічним злочинам, ухиленням від сплати податків, а також із захистом інвестицій.

Після розслідування журналістів щодо Вербицького почали службове розслідування, Національне агентство із запобігання корупції проводить перевірку способу життя Вербицького, а Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження щодо його можливого незаконного збагачення.

Парламентарі викликали генпрокурора Андрія Костіна до Верховної Ради для доповіді щодо майна його заступника. Проте Костін не прийшов, пояснивши, що зараз триває службова перевірка, і тому запропонував відкласти обговорення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: