fbpx
Сьогодні
20:59 01 Лип 2024

Українська бойова система DELTA успішно пройшла інтеграцію з польською системою управління артвогнем TOPAZ

English version here

Фото: Міноборони

Під час навчань НАТО CWIX24 у польському місті Бидгощ українська бойова система DELTA успішно пройшла інтеграцію з польською системою управління артилерійським вогнем TOPAZ.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони України.

Навчання, які проходили у двох частинах — Pink Enclave (секретна) та Green Enclave (несекретна) — дозволили українській команді вперше працювати в ролі хабу для збору та обробки даних.

Система DELTA забезпечувала збір, оновлення та доповнення інформації, зокрема даних про розташування власних сил і дружніх підрозділів, які потім передавались на польську систему TOPAZ. Це сприяло створенню повного розуміння ситуації на полі бою, а також продемонструвало здатність DELTA до безпечної передачі даних з обмеженим доступом.

«У підсумку українська система успішно впоралася із завданням та підтвердила сумісність з багатьма іншими системами НАТО. Цього року команда системи DELTA успішно протестувала 5 різних стандартів взаємосумісності та пройшла всі тести успішно. Пишаюся роботою команди та високою оцінкою від партнерів. Україна – перша країна, що стикається з роботизованою війною. Технології допоможуть підвищити ефективність. І DELTA — це бойова система, яка вже зараз збільшує перевагу над ворогом», — зазначила Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Українська бойова система DELTA успішно пройшла інтеграцію

Фото: Міноборони

«Протягом двох тижнів навчань українська команда викликала жвавий інтерес серед представників інших країн. Слово «DELTA» стало синонімом інновацій та технологічності. Команда провела численні презентації для різних національних делегацій та отримала високу оцінку за свою роботу. Представники багатьох країн високо оцінили рівень розробок та професіоналізм українських фахівців», — розповіла про участь у змаганнях НАТО підполковник Збройних сил України Єлизавета Бойко.

Роботу DELTA окремо презентували для Верховного Головнокомандувача НАТО з питань цифрової трансформації генерала Філіпа Лавіна та заступника начальника штабу розвитку спроможностей НАТО з питань цифрової трансформації віцеадмірала Джеффрі В. Г'юза.

Про DELTA

DELTA – це унікальна екосистема військових продуктів, що розробляється військовими для військових, та побудована за стандартами НАТО. Вона дозволяє бачити поле бою в режимі реального часу та відображає повітряну, наземну, морську ситуацію на цифровій мапі. Система дозволяє обмінюватися інформацією в межах підрозділу, бригади, а за потреби – і з союзниками.

Про CWIX

CWIX (Coalition Warrior Interoperability eXercise) – це щорічний захід, організований НАТО для випробування та покращення взаємосумісності між країнами-членами та країнами-партнерами. Він включає тестування та роботу з різними технологіями у реалістичному середовищі для покращення комунікації, обміну інформацією та координації між різними військовими системами та підрозділами.

У цьогорічних навчаннях кількість учасників сягнуло 2 500, що стало рекордом для заходу, який відбувається з 1999 року. Під час CWIX інженери та оператори з країн-членів НАТО та країн-партнерів протестували понад 480 різних можливостей та у 18 функціональних напрямках провели понад 26 тис. тестових випадків.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: