fbpx
Сьогодні
15:44 01 Лип 2024

Україна повідомила Єврокомісію про призупинення пропуску вантажівок в сторону Польщі: польські митні органи вимагають дозволи

English version here

Фото: ДПСУ

Жодних дозволів на двосторонні вантажні перевезення не потрібно, як вимагають того польські митні органи на пунктах пропуску. Українська сторона вже поінформувала Єврокомісію щодо призупинення пропуску вантажівок.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача у Facebook.

"Жодних дозволів на двосторонні перевезення не потрібно. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності в день підписання. Тобто ще 20 червня. До 10 липня діє перехідний період, який дозволяє перевізникам адаптуватись до нових правил", – наголошує Деркач.

Водночас він зауважив, що про це відомо і польській стороні, у першу чергу – Міністерству інфраструктури Польщі.

"Офіційними каналами польська сторона, як і всі інші країни-члени ЄС була повідомлена про оновлення Угоди між Україною та Євросоюзом", – сказав Деркач.

Він зазначив, що наразі це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони.

"Ми звернулись до Міністерства інфраструктури Польщі. Колеги запевняють нас, що намагаються вирішити проблему з митною службою", – повідомив заступник міністра.

Водночас він зазначив, що також українська сторона поінформувала Єврокомісію про призупинення пропуску вантажівок.

"ЄК вже втрутилась в ситуацію зі свого боку та також намагається вплинути на вирішення проблеми", – підсумував Деркач.

Зазначимо, сьогодні, 1 липня, Польща обмежила пропуск для українських вантажних транспортних засобів, які не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення.

Як відзначили Держмитслужбі, обмеження почало діяти з 00:00.

Зазначається, що для перетину кордону в бік Польщі українським вантажним транспортним засобам необхідно мати з собою дозвіл на міжнародні вантажні перевезення або ж книжечку ЄКМТ.

"Пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі", – додали у Держмитслужбі.

Довідка

Книжечка ЄКМТ – це багатосторонній дозвіл, який видається перевізникам та дозволяє їм вільно пересуватись серед 44 країн-учасниць Європейської Конференції Міністрів Транспорту

Нагадаємо, що 29 червня 2022 року "транспортний безвіз" з ЄС підписала Україна. Термін угоди складає 1 рік з можливістю пролонгації, що і відбувалося до початку цього року. Мова йде про можливість виконувати бездозвільні перевезення до 27 країн ЄС.

Окрім того, Україна та Норвегія підписали протокол про "транспортний безвіз" – можливість виконувати вантажні перевезення без дозволів. Він розповсюджуватиметься на вантажівки стандарту Євро-5 та вище.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: