fbpx
Сьогодні
10:56 01 Лип 2024

Угорщина з 1 липня перебрала головування в Раді ЄС

Від сьогодні, 1 липня, Угорщина прийняла естафету у Бельгійського головування в ЄС, та перебрала на себе організацію роботи Ради ЄС на наступні пів року. Раніше депутати Європарламенту зібрали 20 тисяч підписів проти цього.

На офіційному сайті угорського головування оприлюднили пріоритети на наступні пів року.

Серед них зазначили:

  • зміцнення європейської оборонної політики,
  • "послідовна та заснована на заслугах" політика розширення,
  • припинення нелегальної міграції.

Крім того, до пріоритетів віднесли ухвалення Нової європейської угоди про конкурентоспроможність, формування майбутнього політики згуртованості, сільськогосподарська політика ЄС, орієнтована на фермерів, та розв'язання демографічних проблем.

Угорський міністр європейських справ Янош Бока сказав:

"Під час свого головування Угорщина буде чесними брокерами, які лояльно працюватимуть з усіма країнами-членами та інституціями".

Він зазначив: "Європа постає перед спільними викликами війни у нашому сусідстві, глобальної конкуренції, вразливої ситуації з безпеки, незаконної міграції, природних катаклізмів, впливу кліматичних змін та (складної) демографічної ситуації".

Основою логотипу Угорського головування стало стилізоване зображення відомого "Кубіка Рубіка", що символізує складність процесів, що відбуваються в ЄС, а головним своїм слоганом уряд Угорщини обрав дещо видозмінений, але відомий вислів: "Зробимо Європу великою знову" (Make Europe Great Again).

Протягом наступних шести місяців Угорське головування організовуватиме роботу 1500 робочих груп Ради ЄС, проведе 37 формальних зустрічей міністерського рівня у Брюсселі та Люксембурзі.

Крім того, Угорщина запропонує ще 230 подій, які відбуватимуться, переважно, в Будапешті, включаючи 16 неформальних зустрічей Ради ЄС та одну неформальну зустріч Європейської ради, а також саміт Європейської політичної спільноти.

Раніше німецькі депутати Європарламенту Даніель Фройнд та Даміан Безелагер надіслали листа з 20 тисячами підписів голові Євроради Шарлю Мішелю, у якому вимагали призупинити головування Угорщини в Раді ЄС.

Депутати у своєму зверненні зазначали, що уряд угорського премʼєра порівнював ЄС із диктатурою, та натякнули на проросійськість Будапешта через реакцію на санкції проти рф та контакт із Пекіном.

Довідка

Рада ЄС — це законодавчий орган європейського блоку, в якому країни головують по черзі протягом шести місяців. Так вони беруть на себе клопіт організації роботи Ради, контроль за виконанням її завдань, сприяння ухваленню політичних та правових рішень і посередницьку функцію між державами-членами.

Із січня до червня в Раді головувала Бельгія, а з липня й до кінця року її місце зайняла Угорщина. Для неї це буде вже друге президентство в законодавчому органі ЄС.

Нагадаємо, за підсумками першої міжурядової конференції між ЄС і Україною щодо членства України в ЄС віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна продовжує розбудовувати структуровані відносини з Угорщиною для конструктивного вирішення всіх двосторонніх питань, розраховує на плідне співробітництво з Угорським головуванням в ЄС, зокрема, у переговорах щодо входження України до ЄС, і не очікує будь-яких перешкод або блокування з угорської сторони у цьому процесі.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: