Аварійні генератори: як підготувати свій будинок до надзвичайних ситуацій

Домашній генератор — справжній рятівник під час вимкнення світла. Він підтримує роботу освітлювальних приладів, побутової техніки, систем кондиціювання, опалення та подачі води. Він зберігає звичний рівень комфорту, захищає ваше здоров'я від перегріву чи переохолодження, зберігає від псування продукти, дає можливість вести звичне життя. Мінуси з'являються, якщо не вжити запобіжних заходів. Щоб не отруїтися чадним газом і не наражати своє життя на небезпеку, завжди розміщуйте генератор лише зовні, мінімум за п'ять метрів від будинку, й слідкуйте, щоб вихлоп був направлений у бік від будинку. Йдеться саме про приватні будинки, оскільки у квартирах встановлювати генератори не можна. Більш-менш відповідним варіантом резервного джерела живлення для квартири є портативна зарядна станція.

Визначте потрібну потужність

Вихідна потужність генератора у Ватах (Вт) зазначена у його характеристиках. Це кількість енергії, яку виробляє генератор, яка визначає, скільки приладів одночасно він може живити. Рекомендована потужність — 3000–5000 Вт для типового будинку. Генератор з малою потужністю не зможе забезпечити живлення потрібної апаратури, а із надто високою, надмірною вихідною потужністю глухнутиме. Тому перш ніж купити генератор, складіть список всього електроустаткування, без якого ви не хочете залишитися у разі відключенні електрики. Підсумуйте потужності всіх пристроїв. Наприклад:

  • холодильник — 600–700 Вт;
  • ноутбук — 200 Вт;
  • телевізор — 100–150 Вт;
  • переносний обігрівач — 1500 Вт;
  • кондиціонер — 1000 Вт.

До отриманої суми додайте 20–30% резерву — це й буде потрібна потужність генератора.

Типи аварійних генераторів

Для резервного живлення дому зазвичай використовують три типи генераторів: портативні бензинові, інверторні та газогенератори, які працюють на балонному газі або підключаються до магістральної мережі. Є й мішані газобензинові моделі.

Газові генератори економічні, екологічні та досить потужні. Але майте на увазі, що газові генератори до магістральної мережі мають підключати лише фахівці газорозподільної компанії після офіційного узгодження.

Бензогенератори надійні та порівняно недорогі, їхнє паливо широко доступне. Їх можна встановлювати у будь-якому місці за межами будинку (але не ближче 5 метрів через небезпечний рівень чадного газу). Є моделі зі зручним електричним запуском.

Інверторні генератори коштують дорожче, ніж звичайні бензинові, але мають низку переваг. Вони значно тихіше й виробляють менше викидів, оскільки мають складніші вихлопні системи. Вони ефективніші, бо збільшують та зменшують потужність залежно від потреби, тому на тій же кількості бензину працюють довше, ніж звичайні.

На що звернути увагу

Автоматичне відключення у разі високого рівня CO

Це важлива для безпеки функція. Зазвичай моделі генераторів з такими датчиками маркують як CO Protect, CO Detect, CO Guard, CO Sense або CO Shield.

Автозапуск

Функція автоматичного увімкнення генератора у разі відключення електрики. Зручність у тому, що генератор вмикається, навіть коли ви відсутні дома.

Електрозапуск

Функція дає змогу вмикати генератор одним натисканням кнопки, проте для цього у комплекті має бути батарея, що буває не завжди. Перевіряйте, бо іноді її доводиться купувати окремо.

Альтернативне джерело палива

Вище згадувалися гібридні газобензинові генератори. Це зручно в умовах, коли на лише одне джерело складно покладатися через періодичну недоступність.

Датчик рівня палива

Функція особливо корисна під час тривалих вимкнень. Завдяки їй ви можете швидко оцінити, скільки палива залишилося у вашому генераторі.

Вимкнення за низького рівня мастила

Генератор автоматично вимикається, якщо рівень мастила падає нижче за мінімально допустимий. Функція запобігає пошкодженню двигуна.

Багато розеток

Чотири й більше розеток дають змогу оптимально використовувати потужність генератора, не вдаючись до подовжувачів.

На правах реклами

Свіжі дописи

  • Новини

Виграти каву з Залужним за донат: як працює це рішення та як стати його частиною

Кожен охочий може завдяки донату зустрітися з колишнім головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. “Рубрика” розповідає подробиці.… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Зеленський: якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він має сказати нам вже сьогодні

Президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо у кандидата в президенти Сполучених Штатів Америки (США) Дональда… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

ISW повідомив про бій у районі Журавки на Сумщині: в ОВА прокоментували

Бій, який нещодавно стався в прикордонній частині Сумської області, в районі Журавки, відбувається не вперше:… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

ЗМІ: у Північноатлантичному Альянсі досягли згоди щодо 40 млрд євро для України

Згоди щодо фінансування на військову допомогу для України наступного року у розмірі 40 млрд євро… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

У Харкові створюють перший в Україні департамент інклюзивної доступності: у чому рішення

Харків став першим містом в Україні, яке планує створити департамент інклюзивної доступності та безбар’єрного середовища… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

“Кримські артефакти вдома”: актор Сеїтаблаєв анонсував відкриття виставки “Скарби Криму. Повернення”

5 липня у Скарбниці столичного Національного музею історії України відкриється виставка "Скарби Криму. Повернення", яку… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.