В Україні зʼявилося перше “Укриття від нетерпимості”: навіщо це рішення

В Україні зʼявилося перше укриття від нетерпимості, яке насправді від неї не захищає

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

З початку 2024 року спостерігається загострення ситуації навколо ЛГБТК+ людей. Зокрема, зафіксовано десяток квірофобних інцидентів, що почалися як акти вандалізму навколо показу фільму "Уроки толерантності", а згодом переросли у фізичні напади.

Щоразу нападники запитували у постраждалих про їх приналежність або ставлення до ЛГБТК+ спільноти, це було ключовим фактором для їх агресії. По сьогодні напади на ґрунті нетерпимості кваліфікують як хуліганство і їх єдиний наслідок для нападників — сплатити штраф від 8,5 до 17 тис. грн.

В Україні досі не прийнятий законопроєкт #5488, через що вразливі групи суспільства не відчувають себе захищеними та піддаються дискримінації. Без реального покарання такі випадки повторюються, а жертви продовжують відчувати свою вразливість та беззахисність.

Про що законопроєкт?

Законопроєкт #5488 посилює відповідальність за злочини, вчинені на ґрунті нетерпимості та дискримінації. Зокрема, за такими ознаками: вік, стать, раса, колір шкіри, інвалідність, політичні, релігійні та інші переконання, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний та майновий стан, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність, місце проживання, мова.

"Кілька днів тому була новина про те, як у Києві побили ветерана війни, коли той вигулював собаку. За словами його сестри, нападники "предʼявили йому за зачіску". Ця та сотні подібних ситуацій трапляються регулярно.

Не так важливо, що саме кривдникам "не сподобалося", як те, що їхній злочин вчинено на ґрунті нетерпимості. Прийняття законопроєкту #5488 надасть реальний захист усім, хто потерпає від дискримінації", — розповідає Аліна Корінєва, координаторка Різні.Рівні.

Яка його історія?

Законопроєкт #5488 створений три роки тому. 13 травня 2021 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль подав його на розгляд парламенту. Попри позитивний висновок головного комітету та внесення законопроєкту у порядок денний поточної сесії парламенту, а також попри статус євроінтеграційного, він досі не розглянутий Верховною Радою України.

У травні 2024 року понад 30 організацій, активістів та активісток, які працюють у напрямку захисту внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, мігрантів, національних та етнічних спільнот, ЛГБТК+ людей та інших вразливих груп, підписали спільний Маніфест за ефективний захист від дискримінації та нетерпимості в Україні.

"Права людини завжди на часі. А тим більше сьогодні, у нашому контексті, коли зʼявляється все більше представників та представниць різних вразливих груп, зокрема, людей з інвалідністю, ветеранів та ветеранок.

Ми маємо подбати, аби їм було комфортно та безпечно виходити з дому. Законопроєкт #5488 гарантує захист кожній людині в Україні та встановлює справедливе покарання для нападників. Коректне розслідування нападів на ґрунті нетерпимості матиме превентивний вплив – кількість подібних інцидентів може зменшитися", ділиться активіст, співорганізатор "ХарківПрайду" та комунікаційник Яків Лавринець.

Яке рішення?

27 червня у центрі Києва, на Софійській площі, відкрили "Укриття від нетерпимості", ініціаторами якого є платформа "Різні.Рівні" та креативна агенція isd group. Інсталяція складається з однієї бетонної стіни розміром 3х5м, на якій написано "Укриття 5488".

Решта стін створені з прозорого матеріалу, що ілюструє вразливість кожного та кожної, хто заходить всередину укриття. Таким чином організатори події звертають увагу на досі не прийнятий законопроєкт #5488: "В Україні понад 61 000 укриттів, але жодного — від злочинів на ґрунті нетерпимості. Як це — бути незахищеними від ненависті інших? Зайдіть до середини, щоб відчути".

"Усі в Україні знають, що робити під час повітряних тривог — йти в укриття. Це спосіб вберегтися від зовнішнього агресора, від росіян. Однак є категорії людей, які абсолютно незахищені від внутрішньої агресії в суспільстві, що виникає на ґрунті нетерпимості.

І саме тому ми створили метафоричне укриття 5488, яке насправді ні від чого не захищає, доки не прийнятий законопроєкт 5488", — розповідає про ідею Creative Group Head [isdgroup] Оксана Гончар.

Учасники та учасниці платформи "Різні.Рівні" закликають поширювати інформацію про законопроєкт #5488 у соцмережах та підписати відкритий лист до Верховної Ради. Це можна зробити за посиланням.

Нагадаємо, за результатами опитування 70,4% українців вважають, що представники ЛГБТ-спільноти повинні мати такі ж права, як і решта громадян України.

Свіжі дописи

  • Новини

Уперше за шість років Південна Корея провела артилерійські навчання поблизу кордону з КНДР

Південна Корея після 6 років перерви відновила військові артилерійські навчання на полігонах поблизу кордону з… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

В ISW вважають, що росія використає головування в РБ ООН для впливу в міжнародній системі та демонстрації сили

Російська федерація скористається місячним ротаційним головуванням у Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй (РБ ООН) для… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Удар по багатоповерхівці у Дніпрі 28 червня: рятувальники виявили тіло ще однієї жертви

У Дніпрі рятувальники виявили тіло жінки під завалами багатоповерхівки, яку російські війська атакували 28 червня.… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Орбан прибув до Києва, вперше за останні 12 років

Уранці 2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до української столиці Києва: це його перший… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Байдена можуть достроково офіційно висунути в кандидати в президенти Сполучених Штатів, – ЗМІ

Національний комітет Демократичної партії США може достроково офіційно висунути в кандидати у президенти Джо Байдена,… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Уже 50 українських спеціалістів з обслуговування F-16 підготувала Данія

Перші 50 спеціалістів з технічного обслуговування західних літаків F-16, які незабаром має отримати Україна, завершили… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.