fbpx
Сьогодні
22:20 30 Чер 2024

У російському полоні перебувають понад 14 тисяч цивільних українців, - омбудсмен

Telegram / Омбудсман Лубінець Дмитро

Понад 14 тисяч цивільних українців росіяни примусово утримують в полоні. Повернути їх, на відміну від військових чи дітей, дуже складно.

Про це уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив "Інтерфакс-Україна", передає Рубрика.

Омбудсмен пояснив, що у випадку з цивільними українцями не проводять обміни – лише повернення.

"Міняти ми їх не можемо, якихось додаткових впливів на Російську Федерацію в нас напряму немає. У нас немає навіть юридичної бази, на підставі якої нам можна проводити цей процес", – розповів Дмитро Лубінець.

Разом із тим, Україна, за словами уповноваженого, нині працює над поверненням майже 20 тисяч дітей та "десятків тисяч" українців, яких вважають зниклими безвісти.

Нагадаємо, 28 червня з російського полону додому вдалося повернути 10 цивільних, серед яких був заступник голови Меджлісу Наріман Джелял та священники Української греко-католицької церкви Богдан Гелета та Іван Левицький.

За словами омбудсмена, це був перший випадок участі Ватикану у поверненні дорослих цивільних українців. Раніше папський престол долучався лише до допомоги дітям.

"До цього часу вони (Ватикан) нам допомагали з поверненням українських дітей. Ми на прямій комунікації з ними. Я сподіваюся, що якраз це повернення стане новою точкою…

Можливо, нарешті відкрився новий канал і комунікації, і повернення цивільних громадян України", – поділився Дмитро Лубінець.

Що відомо про останній обмін полоненими

Як повідомляла Рубрика, 25 червня в Україну з російського полону повернулися 90 захисників.

А 28 червня з російського полону вдалося повернути ще десятьох цивільних громадян України, серед  них – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Чуттєве відео про повернення наших громадян показав Глава держави у соцмережах.

Також в українській розвідці розповіли подробиці останнього обміну полоненими з росією. Він складався з двох етапів, під час якого вдалося повернути 90 військових та 10 цивільних. Факт утримання українців, які не є військовими, у російському полоні свідчить про геноцидний характер війни росії проти України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: