В українській розвідці розповіли подробиці останнього обміну полоненими з росією

53-ій обмін полонених з росією складався з двох етапів, під час якого вдалося повернути 90 військових та 10 цивільних. Факт утримання українців, які не є військовими, у російському полоні свідчить про геноцидний характер війни росії проти України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на представника ГУР МОУ, представника Координаційного штабу, капітана Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону.

"Цієї ночі завершився 53-тій обмін з моменту повномасштабної російської агресії. В рамках цього обміну повернуто 100 українців, як військових, так і цивільних (90 військових, 10 цивільних). І всього з моменту повномасштабної війни з російського полону в рамках роботи Координаційного штабу з питань поводження з полоненими 3310 українців та українок. Як військових (переважно), так і цивільних", зазначили у Координаційному штабі.

Як зауважили, сам факт того, що "ми сьогодні говоримо про повернення цивільних бранців з російської неволі є кричущим доказом на весь світ того, що російська війна проти українців є геноцидною, що ворог скоює воєнні злочини та ігнорує міжнародне гуманітарне право.

Фото: Телеграм / Zelenskiy / Official

"Ці люди не мали би опинитися в жодному полоні і їхні права не мали би бути обмеженими. "Провина" цих людей – у тому, що вони не скорилися російській окупації. Двоє священників греко-католицької церкви Гелета й Левицький були заарештовані і знаходились у надзвичайно важких умовах під великим тиском, тобто були заарештовані під час молитви, за молитву і за те, що представляли українську церкву.

Пан Наріман – за те, що не відмовився від своєї кримськотатарської та української ідентичності… Інші приклади – Олена Пех – вчителька, і про всіх можна так говорити", підкреслили розвідники.

Окрім того, Юсов додав, що в полоні агресора перебувають тисячі українських цивільних, і це – кричущий масштабний злочин з боку путінської росії.

Фото: Скриншот з відео

Як окреслив представник ГУР, стосовно умов утримання цивільних українців у порівнянні з військовими полоненими все залежить від ситуації, але в багатьох випадках цивільних українців утримують у не призначених для цього місцях, поза межами навіть "правових умов" рф.

Зазначили також, що частину заручників повернули з території Білорусі. Однак представник ГУР не став уточнювати деталей, як цього було досягнено. Тільки зазначив, що це – результат складної, кропіткої комплексної роботи.

Фото: Скриншот з відео

Він запевнив, що Україна боротиметься, за кожного громадянина країни, де б вони не перебували.

До того ж Юсов додав, що загалом 53-ій обмін відбувся за посередництва Об'єднаних Арабських Еміратів та Святого престолу у Ватикані.

Нагадаємо, що повернення відбулося 28 червня. Серед десятьох цивільних громадян України – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Чуттєве відео про повернення наших громадян показав Глава держави у соцмережах.

Свіжі дописи

  • Новини

Укрпошта з 1 липня підвищила вартість послуг на відправлення по Україні

АТ "Укрпошта" з 1 липня збільшує тарифи “Укрпошта. Стандарт” і “Укрпошта. Експрес” у середньому на… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Вбивство посадовця Запорізької міськради: у Києві затримали одного з підозрюваних

У Києві правоохоронці затримали одного з підозрюваних у вбивстві директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради (ЗМР)… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Україна цього тижня буде однією з найспекотніших країн в Європі: у деяких областях прогнозують до 37 градусів

Цього тижня, з 1 до 7 липня, Україна буде однією з найспекотніших країн у Європі. Температуру в Україні можна буде… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Аварійні генератори: як підготувати свій будинок до надзвичайних ситуацій

Домашній генератор — справжній рятівник під час вимкнення світла. Він підтримує роботу освітлювальних приладів, побутової… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Лето в движении: выбираем бассейн Intex для дома и сада

Летние дни идеально подходят для водных удовольствий, и бассейн Intex может стать настоящей жемчужиной домашнего… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

30 червня відбувся #РазомДіємо Фест – Рівне, що продовжив низку регіональних заходів

30 червня Представництво Європейського Союзу в Україні у співпраці з БО "Мережа 100 відсотків життя… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.