fbpx
Сьогодні
12:39 29 Чер 2024

У Google перекладачі з’явилася нова мова - кримськотатарська

Google Перекладач до списку доступних перекладів додав кримськотатарську мову.

Про це пише Рубрика, посилаючись на МЗС.

"Дякуємо Google за цю важливу ініціативу, яка демонструє, що багата мовна та культурна спадщина корінних народів України є цінною для світової спільноти", наголосили у відомстві.

Варто додати, що компанія Google зробила найбільше розширення в історії свого сервісу перекладу Google Translate, додавши 110 нових мов включно з кримськотатарською. 

В Google зазначили, що існує багато факторів, які враховують, додаючи нові мови до перекладача.

"Наш підхід полягає в тому, щоб надавати пріоритет найбільш вживаним різновидам кожної мови. Наприклад, ромська мова має багато діалектів по всій Європі. Наші моделі створюють текст, найбільш близький до південно-влахської ромської, різновиду, який широко використовується в Інтернеті. Але він також містить елементи з інших діалектів, таких як північно-влахська та балканська ромська", – пояснюють в компанії.

В компанії обіцяють, що в майбутньому сервіс підтримуватиме ще більше мовних різновидів і правил правопису.

Нагадаємо, у 2021 році Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який закріплює статус кримськотатарського народу. Окрім того, Кабінет міністрів України у вересні того ж року затвердив перехід алфавіту кримськотатарської мови на латинську графіку.

А в жовтні 2022 року повідомили, що в Україні хочуть створити онлайн-платформу під назвою "Національний корпус кримськотатарської мови".

Також в Україні створили кримськотатарське видавництво — Kitap Qalesi, яке у перекладі з кримськотатарської означає "Книжкова фортеця".

А ще Рубрика розповідала, що для того, щоб штучний інтелект заговорив не лише українською, а і кримськотатарською, український стартап Respeecher ініціював проєкт зі збору голосів носіїв кримськотатарської мови. Читайте докладніше у нашій статті: "Український стартап навчає ШІ розпізнавати Кримськотатарську мову: у чому рішення".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: