Новини

Рада ЄС розширила санкції проти Білорусі

Рада Європейського союзу 29 червня ухвалила санкції проти Білорусі. Вони віддзеркалюють деякі з обмежувальних заходів проти росії й таким чином розв'язують проблему обходу санкцій.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС, пише Рубрика.

Обмеження поширюються на експорт товарів і технологій подвійного призначення та передових технологій. ЄС також вводить додаткові санкції на експорт товарів, які можуть сприяти зміцненню білоруського промислового потенціалу.

Подальші обмеження також вводяться на експорт до Білорусі товарів і технологій морського судноплавства, а також предметів розкоші.

Що стосується імпорту, буде заборонено ввезення прямо чи опосередковано золота та алмазів з Білорусі, а також гелію, вугілля та мінеральних продуктів, включаючи сиру нафту. Обмеження щодо нафти буде доповнено новою забороною на експорт товарів і технологій, придатних для використання в нафтопереробці та скрапленні природного газу.

Рада ЄС також забороняє надання певних послуг Білорусі, її уряду, державним органам, корпораціям або агентствам, а також будь-якій фізичній або юридичній особі, що діє від їх імені або за їх вказівкою. Йдеться, зокрема, про бухгалтерські, архітектурні та інженерні послуги, послуги з реклами й маркетингових досліджень та інші.

Крім того, розширюється заборона на перевезення вантажів автомобільним транспортом по території ЄС на причепах і напівпричепах, зареєстрованих у Білорусі, у тому числі на вантажівках, зареєстрованих за межами Білорусі.

Для мінімізації ризику обходу санкцій ЄС забороняє транзит через територію Білорусі:

  • товарів і технологій подвійного призначення,
  • товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технічному посиленню Білорусі або розвитку її сектору оборони і безпеки,
  • товарів, які можуть сприяти посиленню білоруських промислових потужностей.

Крім того, з метою протидії реекспорту товарів військового призначення, знайдених в Україні або критично важливих для розвитку російських військових систем, оператори ЄС, які продають такі товари до третіх країн, повинні будуть впровадити механізми належної обачності.

Крім того, материнські компанії з ЄС повинні будуть докласти всіх зусиль, щоб гарантувати, що їхні дочірні компанії в третіх країнах не беруть участі в будь-якій діяльності, яка може призвести до результатів, яким намагаються запобігти санкції.

Нагадаємо, 24 червня Рада Європейського Союзу схвалила вже 14-й пакет санкцій проти росії у відповідь на російську агресію проти України. Він стосується, зокрема, сфер енергетики, фінансів та торгівлі. Ці обмеження мають ускладнити обхід раніше введених санкцій ЄС.

Крім того, до санкційного списку додали 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Свіжі дописи

  • Новини

Українська бойова система DELTA успішно пройшла інтеграцію з польською системою управління артвогнем TOPAZ

Під час навчань НАТО CWIX24 у польському місті Бидгощ українська бойова система DELTA успішно пройшла… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Курортний сезон в Одесі: для купання відкрили ще 4 пляжі

В Одесі для відпочиваючих стали доступними ще чотири пляжі. Спільний наказ щодо доступу людей до… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Цей місяць може принести Україні ще більше сили, зокрема в захисті неба, – Зеленський

У липні Україна очікує на посилення в захисті неба та отримання далекобійної зброї. Про це… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

У Криму лунають вибухи: пишуть про “приліт” у районі дислокації ППО

У небі Севастополя сьогодні, 1 липня, увечері видніється дим. Ймовірно, у місті був "приліт". Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Зеленський зустрівся з делегацією Палати представників Конгресу США: обговорили постачання додаткових Patriot

Президент Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США на чолі з головою… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В Укренерго озвучили 4 чинники, через які відключення світла останніми днями стали тривалішими

Останніми днями в Україні зросла тривалість стабілізаційних вимкнень електроенергії. На це вплинули 4 чинники: обстріли росії,… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.