fbpx
Сьогодні
17:47 29 Чер 2024

Австрія планує збудувати газопровід, щоб зменшити залежність від російського газу

Федеральний уряд Австрії виділить 70 млн євро для фінансування 40-кілометрового газопроводу "WAG Loop", який має на меті зменшити залежність країни від російського газу та забезпечити доступ до джерел газу з північно-західної Європи.

Про це заявив міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер, пише Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

"Федеральний уряд робить все можливе, щоб забезпечити постачання газу. Розширення газопроводу West-Austria-Gasleitung на 40 кілометрів є ключовим елементом у цьому. Зокрема, йдеться про проект "WAG Loop" – паралельну транспортну лінію, яка збільшить транспортні потужності з Німеччини", – сказав Бруннер.

За його словами, уряд виділить на розширення West-Austria-Gasleitung (WAG) 70 млн євро, що дозволить значно збільшити пропускну здатність для транспортування до Австрії природного газу неросійського походження. Крім того, це дозволить у майбутньому використовувати нитку газопроводу для транспортування водню.

Відповідне рішення про фінансування WAG Loop було прийнято одностайно фінансовим комітетом Національної ради Австрії у четвер, 27 червня. Після цього міністерство фінансів Австрії укладе відповідну угоду з компанією Gas Connect Austria (GCA) як будівельником газогону.

Міністерка енергетики Австрії Леоноре Гевесслер наголосила, що газопровід WAG Loop стане "важливим внеском у безпеку постачання" та висловила сподівання, що його вдасться швидко реалізувати. Згідно з Гевесслер, австрійські потужності для транспортування неросійського природного газу до Австрії вже перевищують загальне річне споживання країни.

" WAG-Loop зробить мережу постачання ще міцнішою. Я очікую, що наступні кроки з його імплементації будуть зроблені швидко", – заявила вона.

Проєкт WAG Loop передбачає будівництво паралельного газопроводу довжиною 40 км вздовж West-Austria-Gasleitung на ділянці між Оберкаппелем і Бад-Леонфельденом у Верхній Австрії. Ця інвестиція дозволить збільшити на 30% прокачку газу із заходу на схід газопроводом WAG, який був спроєктований під прокачування російського газу із сходу на захід. Термін реалізації проєкту становить орієнтовно 3,5 роки, з яких 1 рік – саме будівництво.

Як повідомлялося, у 2018 році частково державна австрійська компанія OMV продовжила контракт на постачання газу з російським "Газпромом" до 2040 року. На момент повномасштабного вторгнення РФ Австрія купляла в Росії 79% свого природного газу. Попри певне скорочення поставок, у грудні 2023 року Австрія імпортувала 98% свого природного газу з РФ.

Російський газ до Австрії надходить через Словаччину та українську газотранспортну систему. Міністр енергетики України Герман Галущенко заявляв, що після завершення контракту на транзит газу з росією наприкінці 2024 року Україна не вестиме перемовини про його продовження.

У червні 2024 року федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що Австрія зможе компенсувати поставки російського газу у разі їх припинення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: