fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 14:53 28 Чер 2024

Українські психологи запрошують долучитися до всеукраїнського проєкту "Ведмежатко в вишиванці"

English version here

Ведмедики в українському вбранні від Вікторії Назаревич

Розповідаємо, навіщо це рішення і як іграшки можуть допомогти українцям зберегти психічне здоровʼя та, можливо, встановити рекорд.

У чому проблема?

Життя під час війни сповнене викликів та проблем. У складні моменти важливо знайти джерело розради та підтримки. На думку психологів, плюшевий ведмедик може стати саме таким другом, який завжди буде поруч. 

Яке рішення?

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, фонд UkrHelp Foundation та навчальний портал Nazarevich ART в рамках проєкту "Teddy bear therapy Ukraine project" запустили всеукраїнську ініціативу "Ведмежатко в вишиванці". Організатори ініціативи запрошують українців долучитися до створення унікальної колекції плюшевих ведмедиків, одягнених у вишиванки, і так підтримати підхід в Україні. 

Як це працює?

Психологиня Марина Авторгова з ведмедиками у вишиванках

Використання плюшевих ведмедиків є універсальним і адаптованим інструментом у різних терапевтичних підходах. Цей підхід, який має назву Teddy bear therapy, часто використовується з дітьми, але він може бути корисним людям будь-якого віку. 

У Європі та Америці лікують іграшкою з 1902 року. А в 1995 довели ефективність лікування плюшевим ведмежам. Іграшкотерапія, в тому числі й терапія ведмедиками, сьогодні активно впроваджується фахівцями з ментального здоровʼя і в Україні. 

Вікторія Назаревич, засновниця навчального порталу для психологів та арт-терапевтів  Nazarevich ART відзначає, дослідження показали, присутність плюшевого ведмедика створює відчуття комфорту, безпеки та товариства, допомагає зменшити тривогу та стрес. Він може служити символічним джерелом підтримки та слухачем, який не засуджує, полегшуючи людям висловлювати свої емоції та справлятися зі складними ситуаціями. Тактильно плюшевий ведмедик також може сприяти відчуттю спокою та емоційного добробуту.

Ініціатива одягнути ведмедиків-терапевтів у вишиванки виникла в української дитячої психологині Марини Авторгової. Разом з Вікторією Назаревич вони спочатку запропонували організувати виставку ведмедиків у вишиванках. У відповідь до ідеї створення колекції плюшевих ведмедиків, одягнених у вишиванки, долучилася вся спільнота з проєкту "Teddy bear therapy Ukraine project". Підтримати добру ініціативу психологи тепер пропонують всім дорослим та дітям України.

Мета проєкту "Ведмежатко в вишиванці"

Ця панянка з Хотина Чернівецької області. Авторка — Ольга Дідов, волонтерка проєкту Toy Therapy room, де лікують дітей іграшкою

Як розповідає співавторка ідеї психологиня Марина Авторгова, керівниця проєкту "Ведмежатко в вишиванці", цілей у проєкту багато. Серед них і популяризація в Україні Teddy bear therapy, і інтеграція української культури в ігрові зони для роботи психологів з дітьми, і заохочення дітей до створення вишиванок.

"Вишиванка — це не тільки прадавня частина гардеробу нашого народу, а й сучасна мистецька зброя та нерозривний зв'язок поколінь", — говорить Марина Авторгова.

А якщо ведмедиків буде достатньо, то проєкт, можливо, навіть потрапить до книги рекордів Гіннеса за кількістю ведмедиків у вишиванках.

Як долучитися?

Ця ведмежа пані — з Тернополя. Авторка вбрання лікарка Оксана Гуменна, вона також збирає ведмедиків для дитячих лікарень

  • Вишивання: можна допомогти з вишивкою ведмедикових вбрань.
  • Надання ведмедиків: проєкту можна також своїх ведмедиків, яких психологи та майстрині оздоблять вишивкою. Якщо у вас уже є ведмедик у вишиванці — можна надати і його!
  • Партнерство: якщо ви хочете допомогти поширити інформацію про проєкт, станьте його партнером.

Також можливо допомогти проєкту, організовуючи виставки та навчання вишиванці, наприклад, у школах. Організатори проєкту відкриті до різних пропозицій, творчих ідей та видів співпраці в цьому проєкті.

Зв'язатися щодо участі у проєкті з координаторкою та керівницею проєкту можна в телеграм — @Maryna_Avtorhova. Або написати Вікторії Назаревич у приватні повідомлення у Фейсбук.

Ведмежати з Донецької області від Наталі Вовкотруб, волонтерки, психологині проєкту Teddy bear therapy

Психологині зазначають, що сама робота з створення ведмедика у вишиванці є досить терапевтичною. Авторки проєкту кажуть — цей процес може бути захопливим і цікавим як для дорослих, так і для дітей. Тому долучитися до ініціативи можуть навчальні заклади, батьки та малеча.

"У цьому проєкті немає віку, немає обмежень. Єдине обмеження — це не обмежувати свою фантазію, любити Україну, любити м'яку іграшку. Разом ми можемо створити щось неймовірне!" — впевнена Вікторія Назаревич.

Проєкт "Ведмедик у вишиванці" стартував з 20 ведмедиків. І ще дуже значна кількість ведмежих вишиванок в процесі створення. Мета організаторів — щонайменше 1000 ведмедиків, одягнених в національне вбрання.

Нагадаємо, в Україні запустили проєкт Circle of Toys (Коло іграшок) — для того, щоби діти з усього світу могли ділитися своїми іграшками. А разом із тим — радістю і добротою. Щоб улюблені колись, але вже непотрібні іграшки знаходили нових маленьких господарів. А діти розвивали навички емпатії та вчилися бути екологічно відповідальними. "Рубрика" розповідає про те, як працює це рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: