Новини

МВФ схвалив виділення Україні траншу на 2,2 млрд доларів

Рада директорів МВФ завершила четвертий перегляд програми розширеного фінансування для України (EFF), ухваливши рішення про виділення Україні близько 2,2 млрд доларів – їх спрямують на бюджетну підтримку.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на прес-службу МВФ.

"Попри складні умови, показники України в рамках програми EFF залишаються високими. Всі критерії ефективності на кінець березня були досягнуті, а всі структурні маяки  на кінець червня були виконані вчасно або з невеликим запізненням.

Українська економіка продовжує залишатися стійкою, хоча перспективи залишаються надзвичайно невизначеними. Стійкий імпульс реформ та своєчасне надання зовнішньої підтримки необхідні для збереження макроекономічної стабільності, відновлення фіскальної та боргової стійкості, а також посилення інституційних реформ для прокладання шляху до вступу до ЄС", – заявили в МВФ.

Із траншем у 2,2 млрд доларів загальний обсяг виплат в рамках програми сягне близько 7,6 млрд доларів.

Програму EFF для України терміном на 48 місяців з правом доступу до 11,6 млрд СПЗ (еквівалент 15,6 млрд доларів США) затвердили 31 березня 2023 року, нагадали у МВФ.

"Вторгнення росії в Україну продовжує чинити руйнівний соціально-економічний вплив на Україну. Незважаючи на війну, макроекономічна та фінансова стабільність зберігається завдяки вмілій політиці української влади, а також значній зовнішній підтримці. Економіка залишається стійкою, що відображає постійну адаптивність домогосподарств і компаній.

У перспективі очікується уповільнення темпів відновлення, особливо з огляду на атаки на енергетичну інфраструктуру України, а також високі ризики, пов'язані з надзвичайно високим рівнем невизначеності, спричиненим війною. Пильність до цих ризиків необхідна для того, щоб вчасно відреагувати на шоки, якщо вони матеріалізуються", – йдеться у заяві.

Також зазначається, що фіскальна політика на решту 2024 року, а також підготовка бюджету на 2025 рік мають бути підкріплені зусиллями з мобілізації доходів, узгодженими з Національною стратегією доходів.

"У зв'язку з цим слід уникати заходів, які розмивають податкову базу, і посилити податкове та митне адміністрування разом з БЕБ. Подальше вдосконалення середньострокового бюджетування, управління фіскальними ризиками та прозорістю, а також управління державними інвестиціями має сприяти досягненню цих цілей.

Послідовні реформи, спрямовані на посилення боротьби з корупцією та системи управління, включаючи забезпечення ефективності антикорупційних інституцій, залишаються важливими для стримування фіскальних ризиків, забезпечення довіри донорів, прискорення зростання та підтримки шляху до вступу в ЄС", – додали в МВФ.

Програма з МВФ

Як повідомлялось, Рада виконавчих директорів МВФ 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF) для України у розмірі 15,6 млрд доларів.

Нагадаємо, у липні Україна отримала від МВФ 890 мільйонів доларів із програми на 15,6 мільярда.

А 10 листопада Шмигаль повідомив про досягнення домовленості з МВФ на рівні персоналу про другий перегляд програми EFF, що уможливить виділення вже третього траншу для України за програмою фонду.

Нагадаємо, у жовтня Міжнародний валютний фонд відкрив постійне представництво у столиці, яке було закрите з початку повномасштабної війни в Україні у 2022 році.

Свіжі дописи

  • Новини

Війська рф атакували Кіровоградську область

У Кропивницькому в неділю вечері, 30 червня, під час повітряної тривоги чули вибухи, які були… Читати більше

Sunday June 30th, 2024
  • Новини

В окупованому Криму повідомляють про вибухи: приліт в Щолкіному

У тимчасово захопленому Криму ввечері, 30 червня, окупаційна влада оголошувала про повітряну тривогу. В цей… Читати більше

Sunday June 30th, 2024
  • Новини

Опитування Rakuten Viber показало, що 85% українців заощаджують електроенергію для підтримки енергосистеми: на чому економлять найбільше?

Команда Rakuten Viber дізналась, чи заощаджують громадяни України електроенергію і на чому у першу чергу… Читати більше

Sunday June 30th, 2024
  • Новини

У російському полоні перебувають понад 14 тисяч цивільних українців, – омбудсмен

Понад 14 тисяч цивільних українців росіяни примусово утримують в полоні. Повернути їх, на відміну від… Читати більше

Sunday June 30th, 2024
  • Новини

На Харківщині підлітків навчають змінювати простори навколо себе й розвивати свою особистість

У селі Верхній Бишкин на Харківщині молодь навчають, як можна змінювати простори навколо себе й… Читати більше

Sunday June 30th, 2024
  • Новини

Британська розвідка: війська рф не просуваються під Часовим Яром, але контролюють частину Красногорівки

Армія російської федерації не просувається під Часовим Яром, проте контролює більшу частину Красногорівки, в районі… Читати більше

Sunday June 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.