fbpx
Сьогодні
Фото 11:21 28 Чер 2024

Допомога переселенцям у місцях тимчасового проживання: як працює це рішення

Громадська організація "Інша Жінка" за фінансової підтримки Гуманітарного Фонду для України реалізує проєкт із захисту та міжсекторальної допомоги для підтримки внутрішньо переміщених людей в місцях тимчасового проживання Полтавщини та Кіровоградщини.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

За даними Управління ООН з координації гуманітарних справ близько 111 500 внутрішньо переміщених людей розміщені у 2 595 місцях тимчасового проживання:

  • у близько 85 % місць тимчасового проживання знайшли прихисток люди похилого віку,
  • у 59 % – люди з інвалідністю,
  • у 33 % – домогосподарства, очолювані жінками.

Багато з цих місць недостатньо обладнані для довгострокового розміщення або мають проблеми з дотриманням мінімальних гуманітарних стандартів. Люди у місцях тимчасового проживання не мають доступу до альтернативних житлових рішень та продовжують стикатися зі значними ризиками у сфері захисту, особливо через перенаселення, ризики виселення, сексуального насильства, експлуатації та інших форм гендерно зумовленого насильства.

Також існують ризики, пов'язані з обмеженим доступом до основних послуг та соціально-економічною вразливістю людей, а також погіршенням фізичного або психічного здоров'я.

Яке рішення?

Громадська організація "Інша Жінка" за фінансової підтримки Гуманітарного Фонду для України реалізує проєкт із захисту та міжсекторальної допомоги для підтримки внутрішньо переміщених людей в місцях тимчасового проживання Полтавщини та Кіровоградщини.

Мета проєкту — надати переселенцям у місцях тимчасового проживання життєво необхідну допомогу та комплексний захист, включаючи соціально-психологічну, правову підтримку, протидію домашньому та гендерно зумовленому насильству, а також покращити їх психологічне благополуччя, адаптацію до нових умов та захист своїх прав.

Як це працює?

Проєкт триватиме протягом 6 місяців — з травня по жовтень 2024 року включно і охопить 12 пріоритетних місць тимчасового проживання:

  • 5 — у Кіровоградській області,
  • 7 — у Полтавській області.

Під час перших візитів в місця тимчасового проживання командою проєкту вже зібрано 200+ запитів від мешканців щодо надання необхідної їм допомоги. Ці запити включають психологічну допомогу для дорослих та дітей від практикуючих психологів, юридичну допомогу від кваліфікованих юристів та послуги з кейс-менеджменту, що передбачає комплексну допомогу внутрішньо переміщеним людям з особистих питань відповідно до їх запитів.

Також командою проєкту видано вже 300+ додаткових непродовольчих наборів (NFI), до складу яких входять ковдри, постільна білизна та рушники, найбільш уразливим категоріям мешканців місць тимчасового проживання: людям, які мають важкі хвороби; людям з інвалідністю; людям похилого віку; батькам/опікунам, які самостійно виховують дитину/дітей; матерям-годувальницям.

В наступних місяцях вже заплановано:

  • проведення ремонтних робіт в 5 місцях тимчасового проживання для покращення житлових умов переселенців;
  • надання обладнання мешканцям місць тимчасового проживання для комунального та індивідуального користування;
  • надання індивідуальної та групової психосоціальної підтримки в мобільних психологічних офісах;
  • надання психосоціальної підтримки для постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства та груп ризику.

Про всі активності та етапи реалізації проєкту розповідаємо на сайті проєкту, а також в соціальних мережах ГО "Інша Жінка".

Нагадаємо, організація Helping to Leave запустила кампанію на підтримку українців з тимчасово окупованих територій "Мій дім помістився в чашку".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: