fbpx
Сьогодні
11:56 28 Чер 2024

Аналітики ISW проаналізували "повзучий наступ" військ рф на Торецькому напрямку

Фото: Anadolu Agency

Російські війська підтримують темп своїх наступальних операцій на Торецькому напрямку з моменту активізації в цьому районі 18 червня і, ймовірно, мають на меті зменшити українське угруповання в цьому районі, проте наразі швидке просування військ рф під Торецьком є малоймовірним.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Рубрика.

Російські війська залучили до цієї операції лише обмежені сили, що, на думку аналітиків ISW, свідчить про те, що окупанти продовжують надавати перевагу поступовому просуванню шляхом послідовних "повзучих" атак, а не оперативно значущим досягненням за рахунок швидкого маневру.

У звіті наголошується, що російські війська збільшили інтенсивність своїх атак на Торецькому напрямку (на південний захід від Часового Яру та на північний схід від Авдіївки) в ніч на 18 червня після загальної неактивності на цій ділянці фронту.

Війська РФ проводили здебільшого фронтальні піхотні наступи на села південніше і східніше від Торецька, та ще не проводили жодних значних механізованих штурмів у цьому районі. В ISW відзначають, що окупанти також іще не досягли жодних помітних тактичних успіхів у цьому районі.

Вочевидь війська РФ намагалися скористатися тим, що відновлені російські наступальні операції на півночі Харківської області відволікають і закріплюють українські сили з інших ділянок фронту, щоб досягти успіху на критично важливих ділянках фронту, зокрема в Донецькій області. Водночас в ISW вважають вартим уваги, що для цього війська РФ активізували свій наступ на Покровському напрямку замість посилення тиску на захід від Авдіївки чи захоплення оперативно важливого міста Часів Яр.

Однак чим далі російські сили просуватимуться в районі Часового Яру та на північний захід від Авдіївки, не досягаючи просувань на Торецькому напрямку, тим глибшим ставатиме український виступ в районі Торецька, наголошують в ISW.

Це дасть змогу українським силам вести вогонь безпосередньо по тилах російського наступу на Покровському напрямку та в напрямку Часового Яру. Більш глибокий виступ ЗСУ в районі Торецька також зробив би війська РФ більш вразливими для значних українських контратак.

В ISW припускають, що глибший виступ в районі Торецька також зробить російські війська вразливішими до значних українських контратак на південному фронті в напрямку Часового Яру та на північній лінії на Авдіївському напрямку.

"Наступальні дії росіян на Торецькому напрямку свідчать про те, що російське військове командування не вважає можливим проведення широкомасштабної операції з наступу на Костянтинівку з кількох оперативних напрямків", – йдеться у звіті.

З іншого боку, російські війська можуть не мати наміру досягати значних тактичних успіхів на Торецькому напрямку і сподіватися, що наступальні операції в цьому районі чинитимуть тиск на українські сили на ширшому фронті в Донецькій області і сприятимуть успіхам у напрямку Часового Яру та Авдіївки.

На даний момент ISW оцінює швидкі тактичні успіхи РФ на Торецькому напрямку як малоймовірні. Однак російські війська можуть мати намір проводити послідовні наступальні операції в цьому районі, щоб досягти повзучого тактичного виграшу, як це відбувається на всьому театрі військових дій.

"Захід повинен проактивно надавати українським силам необхідне обладнання та озброєння в тому обсязі, в ті терміни і з тією регулярністю, які потрібні оборонцям для проведення операцій зі звільнення значних територій окупованої України і розвінчання віри Путіна в те, що він зможе поступово поглинути Україну, якщо швидка повна перемога виявиться недосяжною", – наголосили в ISW.

Як повідомлялось, за даними Генштабу України, загальні бойові втрати російських військ в Україні з 24 лютого 2022 року по 28 червня 2024 року становлять близько 540 тисяч 490 осіб, зокрема 1170 осіб – за останню добу.

Нагадаємо, що у місті Часів Яр Бахмутського району Донецької області українські захисники витіснили російських загарбників з мікрорайону Канал.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: