fbpx
Сьогодні
Відео 09:59 28 Чер 2024

28-й День Конституції: Зеленський заявив, що путін щодня б’є по конституційних свободах українців

Фото: Офіс Президента

В Україні 28 червня відзначають День Конституції. Головний державний документ був ухвалений саме цього дня рівно 28 років тому. Президент Володимир Зеленський наголосив, що російський диктатор володимир путін завдає ударів не тільки по українській землі, він щодня б'є по конституційних свободах українців.

Про це сказав глава Української держави у своєму зверненні з нагоди Дня Конституції, передає Рубрика.

У 2024-му українці відзначають 28 річницю ухвалення головного нормативно-правового акту країни.

Верховна Рада України ухвалила і ввела в дію Конституцію 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи.

Цей день став значущим для державотворення України після здобуття незалежності, адже Конституція затвердила основні засади суверенної та демократичної країни:

  • визначила принципи взаємодії між суспільством і владою;
  • гарантувала права і свободи людини;
  • закріпила суверенітет держави над всією її територією, яка визнається недоторканною.

Примітно, що День Конституції є єдиним державним святом, яке закріплене безпосередньо в Конституції (стаття 161).

"Конституція України – людиноцентрична. Війна Росії проти України – людинонищівна. Путін завдає ударів не тільки по нашій землі. Щодня він б'є по конституційних свободах українців. Він стріляє та вбиває наші права, він атакує невід'ємне право на життя, розвиток, достаток, право на власний вибір, усі права наших дітей, усі, гарантовані Конституцією України, права наших людей. Право всього нашого народу та нашої країни – це право на мир", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що "кожен день нашого спротиву – це боротьба не лише за наші суверенні території, а й передусім за наші суверенні права, за наші людські права".

"За ті принципи, за якими ми жили до війни. І за якими будемо жити після перемоги. Як громадяни України. Незалежної, вільної, успішної України – частини об'єднаної Європи, частини глобального світу", – додав Президент.

Він також зауважив, що перше слово першої статті нашої Конституції – "Україна".

"І з перших хвилин війни мільйони людей довели, що для них Україна справді на першому місці. Всі, хто думав у першу чергу не про себе. Хто розуміє, що в часи війни на перший план виходить ключовий обов'язок", – зазначив Зеленський.

Глава держави нагадав, що 17-та стаття Конституції трактує, що захист України – це найважливіші функції держави і справа всього українського народу.

"Відданість цьому щодня доводять мільйони українців. Герої на передовій і ті, хто важко працює для зміцнення держави. Українці, які змінили своє життя, змінили свою професію, але не змінили свій вибір на користь свободи, України, Європи", – підкреслив Президент.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський у День Конституції привітав українських захисників і захисниць, які боронять незалежність, державний суверенітет, недоторканність українських кордонів, та подякував воїнам, завдяки яким українці можуть відзначати День Конституції, маючи власну державу.

"Українці – волелюбний народ. Мабуть, жоден народ у світі так жертовно не бореться за власну свободу і власні права! Втім, варто пам'ятати, що Конституція передбачає не лише права і свободи, але й покладає на кожного громадянина України обов'язки!", – наголосив Сирський.

Як нагадав головнокомандувач ЗСУ, стаття 65 Конституції України встановлює, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.

"Це стаття Конституції України особливо символічна і важлива зараз, в час повномасштабної російської агресії. Шануючи права – мусимо не забувати про обов'язки. Ніхто крім нас не захистить Україну! Тому закликаю усіх громадян ставати до лав Сил оборони!", – заявив Сирський.

Нагадаємо, повідомлялось, що Оригінал Конституції Пилипа Орлика вперше привезуть в Україну 16 серпня 2021 року з нагоди святкування 30-річчя Незалежності.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: