fbpx
Сьогодні
15:56 27 Чер 2024

Україна підписала безпекову угоду з ЄС та ще двома країнами: що відомо

English version here

Під час Саміту лідерів ЄС Україна підписала з Європейським Союзом угоду про гарантії безпеки, а також з Естонією та Литвою.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на The Guardian.

У четвер, 27 червня, президент Володимир Зеленський підписав угоду про гарантії безпеки з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Володимир Зеленський, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент Євроради Шарль Мішель після підписання безпекової угоди. Фото: Скриншот

Угода гарантує Києву продовження постачання зброї, надання навчальної та іншої допомоги у сфері безпеки на роки вперед.

Попередній текст угоди з ЄС містив два основні розділи щодо безпекових гарантій, кожен із яких налічує дев'ять пунктів, пише "Суспільне":

  • У першому розділі йдеться про довгострокову оборонну допомогу.
  • У другому про "майбутнє України і її громадян у Євросоюзі", розмінування і відбудову, посилення антиросійських санкцій тощо.

Крім того, документ передбачає підтримку України за програмою Ukraine Facility у розмірі 50 мільярдів євро та про термінові консультації впродовж доби в разі ймовірної агресії проти України в майбутньому.

Також Україна підписала безпекову угоду з Литвою та Естонією.

Зі свого боку угоди підписали президент Литви Гітанас Науседа і прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

Раніше президент України Володимир Зеленський анонсував підписання цих угод, зазначаючи:

"Угода з ЄС вперше закріпить зобов'язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку попри будь-які інституційні зміни всередині".

Ще у травні агенція Reuters розкрила зміст безпекової угоди між Україною та ЄС. Так, у випадку нової агресії упродовж перших 24 годин Євросоюз буде зобов'язаний провести консультації щодо потреб України та «швидко визначити наступні кроки».

Окрім цього, угода передбачає 9 форм підтримки України, зокрема постачання зброї, підготовку солдатів, співпрацю в оборонній промисловості, допомогу в розмінуванні тощо.

У документі також підкреслюють, що ці зобов'язання будуть дійсні доти, "доки Україна продовжуватиме свій європейський шлях". За 10 років цю угоду зможуть повторно переглянути.

Гарантії безпеки для України

У 2023 році, на полях липневого саміту НАТО у Вільнюсі, лідери "Великої сімки" (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України. Країни зазначили, що кожна із них працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки. Україна своєю чергою взяла на себе зобов'язання щодо реформ.

До цієї ініціативи долучилися понад 20 країн. Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду.

На сьогодні Україна уклала угоди про гарантії безпеки з 16 європейськими державами і Сполученими Штатами. До числа країн-партнерів увійшли Великобританія, Норвегія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція та Ісландія.

Угоди про безпеку з цими країнами передбачають широкий спектр заходів підтримки України. Зокрема, військову, економічну допомогу, а також політичну підтримку.

Крім загальних положень, кожна з країн-партнерів також надала Україні індивідуальні зобов'язання, що відповідають її можливостям і потенціалу.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у четвер, 27 червня, прибув до Львова. Його візит раніше не анонсувався. Глава держави вшанував пам'ять загиблих захисників України.

Згодом повідомлялось, що президент України Володимир Зеленський прибув до Брюсселя для участі у засіданні Європейської ради та підписання трьох безпекових угод.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: