fbpx
Сьогодні
10:18 27 Чер 2024

Україна й ЄС сьогодні можуть підписати угоду про гарантії безпеки, - ЗМІ

У четвер, 27 червня, Європейський союз може підписати угоду про гарантії безпеки з українським президентом Володимиром Зеленським. Таким чином, блок пообіцяє продовжувати військову підготовку, постачання зброї та іншу допомогу Києву протягом багатьох років.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters.

За даними видання, в угоді буде викладено зобов'язання ЄС щодо надання допомоги Україні в дев'яти галузях безпеки та оборонної політики, включно з:

  • постачанням зброї,
  • військовою підготовкою,
  • співробітництвом в оборонній промисловості,
  • розмінуванням.

Очікується, що Зеленський підпише пакт на саміті лідерів ЄС у Брюсселі.

Пакт покликаний доповнити аналогічні угоди, укладені між Україною та її союзниками, які продовжують оборонятися від вторгнення Росії.

У разі "майбутньої агресії", йдеться в документі, ЄС і Україна мають намір протягом 24 годин провести консультації щодо потреб Києва та "оперативно визначити" подальші кроки відповідно до зобов'язань.

Документ є частиною ширших зусиль партнерів України, спрямованих на надання гарантій того, що вони підтримуватимуть Київ упродовж тривалого часу, оскільки кінця війні не видно, а вступ України до ЄС чи НАТО найближчим часом не передбачається.

Такі країни, як США, Велика Британія, Франція і Німеччина, уклали з Києвом пакти безпеки.

За словами офіційних осіб, ці угоди не схожі на пакт про взаємну оборону між країнами НАТО, але є зобов'язаннями щодо надання Україні зброї та іншої допомоги для зміцнення її власної безпеки і стримування будь-якого майбутнього вторгнення.

Зазначимо, що нещодавно голова Європейської ради Шарль Мішель розіслав запрошення членам Ради, в якому повідомив, що 27 червня відбудеться "обмін думками" з президентом Володимиром Зеленським. Вони заплановані на 14:00 (15:00 за київським часом).

"Це буде можливість обговорити ситуацію на місцях, а також взяти до відома деякі досягнення з моменту нашої останньої зустрічі", – заявив Мішель.

Гарантії безпеки

19 червня в Офісі президента заявили про завершення узгодження тексту угоди про гарантії безпеки з ЄС. Підписання цієї угоди стане ще одним важливим кроком на шляху до зміцнення безпеки України, яка вже уклала подібні договори з більш ніж десятьма іншими державами.

Об'єднуючим фактором угод, підписаних з Україною, є низка загальних положень. Усі вони висловлюють підтримку Україні в ongoing military conflict, готовність надати допомогу в різних сферах, а також сприяння її євроінтеграції та вступу до НАТО.

Водночас, кожна з країн-партнерів взяла на себе індивідуальні зобов'язання, що відповідають її можливостям.

Днями Україна та Ірландія обговорили майбутню двосторонню безпекову угоду.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: