fbpx
Сьогодні
11:17 27 Чер 2024

Це ще не межа: "Укренерго" повідомило, коли обсяг відключень світла сьогодні буде найбільшим

Фото: enerhozbuttrans

В енергосистемі України у четвер, 27 червня, зберігається складна ситуація. Заходи обмеження споживання діють протягом всієї доби. На сьогодні запланований обсяг імпорту електроенергії в Україну становить 28,6 тис. МВт-годин, експорт не здійснюватиметься.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на прес-службу "Укренерго".

"З 17:00 до 23:00 обсяг обмежень буде більшим", – йдеться в повідомленні.

У прес-службі нагадали, що інформацію про те, як саме це впливає на графіки погодинних відключень у кожній області, можна подивитися на офіційних сайтах обленерго та на їхніх майданчиках у соцмережах.

В компанії повідомили, що через масштабність пошкоджень імпорту та аварійної допомоги з країн Європи не вистачає для підтримки балансу в енергосистемі, тому Диспетчерський центр "Укренерго" вимушений застосовувати заходи обмеження споживання і для промислових, і для побутових споживачів.

"Імпорт: протягом доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 28 560 МВт-год., з максимальною потужністю в окремі години до 1 570 МВт. Експорт: не відбувається і не передбачається", – йдеться у повідомленні.

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в інтерв'ю РБК-Україна, що пікове споживання електроенергії в Україні очікується у липні-серпні. Періоди вимкнення світла збільшаться.

Навантаження на енергосистему збільшується через:

  • обстріли,
  • ремонт енергоблоків АЕС,
  • спекотну погоду.

Це підтверджує остання декада червня, коли періоди відключень суттєво збільшились. У ДТЕК попереджають, що це ще не межа.

"Ми наближаємося до літнього піку. Пік у нас – липень і серпень. Причина – велике споживання через кондиціонери. Генерація не збільшується, а зменшується через обстріли, і проміжки між подачею світла в будинках, на жаль, збільшуватимуться", – сказав Сахарук.

Ситуація з енергетикою в Україні

Нагадаємо, росіяни за останні кілька місяців завдали до 10 масованих ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури України. Це значно зменшило можливості генерації всередині країни. З цієї причини "Укренерго" щодня застосовує графіки відключення світла. У будні вони останнім часом діють цілодобово.

Варто зазначити, що Україна внаслідок обстрілів втратила 50% спроможності генерації електроенергії,  влада працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації.

Так, у столиці на правому і лівому берегах будуть розміщені шість міні-ТЕЦ.

Окрім того, Кабінет міністрів схвалив порядок, що встановлює правила застосування графіків відключення світла, який почне працювати з 24 червня. В уряді сподіваються, що це дасть можливість забезпечити "справедливі графіки"

Цієї зими в Україні очікується складна ситуація з енергетикою. Світло можуть вмикати 6-7 годин на добу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: