fbpx
Сьогодні
22:31 27 Чер 2024

Снаряди від чеської ініціативи вже посилюють українських військових на полі бою, - заявив Зеленський під час зустрічі з Фіалою

Фото: ОПУ

На полях саміту лідерів ЄС 27 червня президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем'єр-міністром Чеської Республіки Петром Фіалою.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Facebook та сайт Глави держави.

Український лідер подякував Чехії за політичну, військову та гуманітарну підтримку України з перших днів повномасштабної російської агресії. Під час зустрічі обговорили підготовку нових пакетів допомоги.

За словами глави держави, лідери обговорили снаряди для України.

"Наголосив на важливості ініціативи Чехії щодо закупівлі для України необхідних артилерійських снарядів. Вони вже посилюють наших воїнів на полі бою", зазначив Зеленський.

Також обговорили її подальшу реалізацію та спільні з партнерами зусилля для того, щоб кількість боєприпасів стала співмірною з можливостями російських окупантів.

Окрім того звернули увагу під бесіди на європейську та євроатлантичну інтеграцію України.

Глава держави подякував Чеській Республіці за рішучу позицію щодо майбутнього членства України в ЄС і допомогу щодо початку переговорів. Співрозмовники також висловили сподівання на результативність саміту НАТО, який відбудеться 9–11 липня у Вашингтоні.

Зеленський та Фіала окремо обговорили:

  • результати інавгураційного Саміту миру,
  • участь Чехії в імплементації Формули миру, зокрема пункту про радіаційну та ядерну безпеку,
  • перебіг підготовки до укладення двосторонньої безпекової угоди.

Нагадаємо, що перша партія снарядів у межах чеської ініціативи вже прибула до України.

До цього часу укладені угоди та меморандуми про взаєморозуміння з 18 країнами, зокрема, лише минулого тижня Чехія підписала відповідний документ з Ісландією. Гроші ж надійшли на рахунки поки що "від чотирьох-п'яти країн".

За останніми заявами, Україна до кінця року отримає 500 тисяч снарядів за "чеською" схемою. Утім, Томаш Копечний у Празі наголосив, що остаточна кількість снарядів, які будуть поставлені за цією схемою, може змінитися і потенційно зрости до показника в 1,5 млн пострілів чи навіть більше.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: