fbpx
Сьогодні
15:16 27 Чер 2024

ПАРЄ ухвалила резолюцію про довгострокову підтримку українських біженців: документ підтримали 56 делегатів

У четвер, 27 червня, на літній сесії ПАРЄ в Страсбурзі ухвалили резолюцію "Терміновий заклик до Європи та її партнерів: розглянути негайні та довгострокові політичні рішення на підтримку переміщених осіб в України".

Про це пише Укрінформ, передає Рубрика.

У ній ідеться про:

  • довготривалу підтримку як бенефіціарів тимчасового захисту в країнах Європи, так і внутрішньо переміщених осіб (ВПО),
  •  заклик до звільнення військових та цивільних полонених,
  • посилення співпраці з метою захисту українських дітей.

Документ підтримали 56 делегатів ПАРЄ.

"Реалізація державної політики України щодо внутрішнього переміщених осіб на період до 2025 року має отримати необхідне фінансування та оперативну підтримку. Необхідно посилити підтримку волонтерів та гуманітарних організацій, які працюють в Україні", – йдеться в резолюції.

Довгострокові програми підтримки ВПО, які проживають в Україні, повинні включати фінансову допомогу для полегшення доступу до соціального житла, а також кредити на реконструкцію приватного житла.

Крім того, їм першочергово має надаватись фінансова підтримка у формі мікрофінансування або кредитних ліній під низькі відсотки.

Що стосується переміщених осіб за межами України, які користуються тимчасовим захистом в Європі, держави-члени Європейського Союзу повинні надати українцям, які користуються тимчасовим захистом, право на проживання та захист, а також законне право на проживання в приймаючій країні після трирічного періоду перебування в ній.

Щодо захисту дітей, ПАРЄ готова і надалі відігравати роль посередника між різними міжнародними гравцями та організаціями, які працюють над забезпеченням ефективного пошуку дітей.

"Асамблея підтримує можливе створення парламентської мережі з питань становища дітей в Україні, що сприятиме зміцненню співпраці з метою захисту прав цих дітей", – йдеться в документі.

Щодо українських військовополонених, асамблея повинна терміново розглянути це питання і докласти зусиль для ведення переговорів про їх звільнення.

"Фальшиві судові процеси, організовані окупаційними силами Російської Федерації проти українських військовополонених, мають бути припинені", – йдеться в резолюції.

Делегати ПАРЄ глибоко стурбовані долею українців, які наразі перебувають на території Російської Федерації або Білорусі після примусового переміщення або депортації та повторно закликають до їх негайного звільнення.

Довідка

Нагадаємо, з початком повномасштабної агресії Росії :

  • 5,9 мільйона громадян України знайшли притулок у Європі.
  • Понад 500 тисяч виїхали за межі Європи.
  • В Україні також налічується близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Нагадаємо, 25 червня Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про продовження тимчасового захисту до 4 березня 2026 року для понад 4 мільйонів українців, які знайшли прихисток в ЄС від російської агресії.

Як повідомлялось, Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 26 червня схвалила три резолюції, пов'язані з Україною – про юридичні аспекти російської агресії, роль санкцій та протидію викоріненню культурної ідентичності.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: