fbpx
Сьогодні
22:01 27 Чер 2024

FT: ведуться перемовини між Ізраїлем та Україною й США щодо передачі ЗСУ 8 систем Patriot

English version here

Фото: Сommons.wikimedia.org

Перемовини щодо постачання Києву до восьми систем протиповітряної оборони Patriot ведуть перемовини Сполучені Штати Америки, Ізраїль та Україна.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на п'ять поінформованих співрозмовників.

Як повідомляють джерела видання, домовленість про передання Україні ЗРК Patriot обговорювалась на рівні міністрів і високопосадовців трьох країн.

Як відомо, відповідні перемовини вели міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та державний секретар США Ентоні Блінкеном. Також відбулись прямі переговори між Ізраїлем та Києвом.

За даними FT, угода ще не є остаточною, однак вона ймовірно передбачає те, що Patriot будуть спочатку відправлені з Ізраїлю до США, а потім доставлені в Україну.

Також джерело FT зауважило, що, хоча передача всіх восьми систем обговорюється, не всі вони можуть бути відправлені в Україну.

Імовірно, домовленість стосуватиметься восьми батарей Patriot віком понад 30 років, про виведення яких з експлуатації Ізраїль оголосив у квітні. Повітряні сили Ізраїлю протягом наступних кількох місяців планують вивести з експлуатації кілька зенітних батарей комплексу MIM-104 Patriot.

Тоді наголосили, що "наразі незрозуміло, що станеться з батареями Patriot, які дуже потрібні Україні, що прагне захистити своє небо від російських ракет".

Варто зауважити, що ці системи M901 PAC-2 старіші, ніж PAC-3, які зараз стоять на озброєнні в Україні.

Однак, опитані Financial Times аналітики вказують, що PAC-2 повністю сумісні з PAC-3. До того ж Ізраїль має достатні запаси ракет-перехоплювачів до цих систем, які мають більший радіус дії й більшу боєголовку.

"Це може зробити їх добре придатними для перехоплення російських винищувачів, які скидають руйнівні керовані авіаційні бомби на українські міста і військові позиції з-за лінії фронту", підкреслюють в матеріалі.

Зауважимо, що в Україні не підтвердили факт перемовин.

"Україна продовжує працювати з різними країнами світу над отриманням додаткових систем Patriot. Ми ще раз закликаємо всі країни, які мають такі системи, надати їх Україні", – так сказав Кулеба в інтерв'ю Financial Times.

Видання ж пише, що окрім переговорів між США та Україною, відбулися також прямі переговори між Ізраїлем та Києвом про передачу Patriot.

Нагадаємо, що Вища рада національної оборони Румунії під час засідання на чолі з президентом Клаусом Йоганнісом ухвалила передачу Україні системи протиповітряної оборони Patriot.

Також Україна отримає ще один зенітний ракетний комплекс Patriot, який передадуть Нідерланди спільно зі ще однією країною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: